Geld verdienen met affiliate marketing (passief inkomen opbouwen)

Laatst bijgewerkt: 8 november 2022

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarmee je geld verdiend op basis van commissie. Bij affiliate marketing stuur je je bezoekers/kijkers/doelgroep door naar een adverteerder. Wanneer de consument hier een dienst afneemt of een product aanschaft, ontvang je een vergoeding op basis van CPL (lead) of CPS (sale). Het is een populaire manier op passief inkomen op te bouwen. In dit artikel leggen we je uit hoe het werkt en hoe je er zelf mee aan de slag kunt.


Beste Keuze

 • De perfecte gids om te starten met affiliate marketing
 • Leer affiliate marketing van Jacko Meijaard, affiliate marketing expert
 • Realiseer passief inkomen met affiliate marketing
 • Leer een website opzetten en € 7.500 per maand te verdienen

 • De meest uitgebreide affiliate marketing cursus
 • Geld verdienen met je eigen website
 • De grootste affiliate marketing community van Nederland
 • De beste manier om te starten met affiliate

 • Gratis een professionele blog opzetten
 • Hosting & domeinnaam inbegrepen
 • Keuze uit honderden professionele ontwerpen
 • Website automatisch geoptimaliseerd voor Google

Starten met een Affiliate Marketing Cursus

Wil je graag zelf aan de slag met affiliate marketing en zo een passief inkomen opbouwen? Met onderstaande cursussen krijg je meer inzichten in de wereld van affiliate marketing en maak je de beste start. Zo kun je in slechts enkele stappen zelf geld verdienen met affiliate marketing:


blank

Internet Succes Gids

Met de Internet Succes Gids leer  je van Affiliate Marketing expert Jacko Meijaard hoe je zelf een affiliate website kunt opzetten. Daarnaast leer de fijne kneepjes van het SEO vak en leer je hoe je je website kunt laten scoren in Google. Door de Affiliate Marketing Revolutie methode toe te passen leert Jacko je om €10.000 per maand te verdienen met je website en een groeiend passief inkomen op te bouwen, zonder dat je hier heel veel tijd aan kwijt bent.

 

Bezoek nu Internet Succes Gids
blank

Affiliate Marketing Meesterschap

Ben je relatief nieuw op het gebied van affiliate marketing maar wil je toch op korte termijn succes behalen, dan kies je voor de Videocursus Affiliate meesterschap van “Succes voor het oprapen”. Door middel van videos leer je van A tot Z hoe je geld kan verdienen met je eigen website. Daarnaast krijg je toegang tot een community die allemaal bezig is online marketing, om zo je successen te delen maar ook om support te vragen.

Bezoek nu Affiliate Marketing Meesterschap

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij een product of een dienst van een verkoper gepromoot wordt door een externe partij, een affiliate. De affiliate krijgt in ruil daarvoor een commissie. Deze commissie is vaak een vast bedrag (CPL) of een percentage van de verkoop (CPS). Affiliate marketing wordt meestal toegepast bij SEO en SEA (websites), maar is ook een populair verdienmodel in influencer marketing en youtube.

blank

Hoe werkt het?

Bij affiliate marketing is er sprake van drie belangrijke spelers:

 • De verkoper (ook wel adverteerder, merchant of eigenaar van het product genoemd) is degene die zijn diensten en/of producten wil verkopen. Hij betaalt de affiliate.
 • De affiliate (ook wel publisher genoemd) is de eigenaar van het platform waarop het product of de dienst van de adverteerder gepromoot wordt. De affiliate wordt betaald door de verkoper wanneer hij/zij bezoekers of verkopen genereert. Als affiliate kun je een artikel schrijven over een product of een banner op je website plaatsen met een link naar het product op de website van de verkoper. Als een bezoeker van jouw website via die link een aankoop doet, word jij betaald. Aan de hand van een unieke code in je link kan de adverteerder immers zien hoeveel leads of verkopen jij gegenereerd hebt.
 • De klant, tot slot, is de persoon die de aankoop doet op de website van de verkoper via de link van de affiliate.

Je kunt als affiliate zelf op zoek gaan naar verkopers om mee samen te werken of je kunt een beroep doen op affiliate netwerken, zoals Awin, Daisycon en Tradetracker. Deze platformen brengen affiliates en verkopers met elkaar in contact en volgen ook de afilliate campagnes verder op. Later in dit artikel komen we hier nog uitgebreid op terug.

Hoe verdien je geld op commissiebasis?

Als affiliate kun je op een aantal manieren geld verdienen met affiliate marketing:

 • CPS (cost per sale): via deze manier krijg je als affiliate een procentuele vergoeding als een bezoeker via jouw website doorklikt naar de website van de verkoper en daar een aankoop doet.
 • CPL (cost per lead): soms kun je als affiliate ook een vergoeding krijgen voor het aanbrengen van leads. Dit zijn nieuwe gebruikers die zich via jou bijvoorbeeld registreren op de website van de adverteerder of zich inschrijven op de nieuwsbrief. Deze gebruikers zijn dus (nog) niet overgegaan tot aankoop.

Er zijn ook constructies mogelijk waarbij je een combinatie van CPL en CPS afspreekt met de adverteerder.

Staffels

Een staffel is een manier van beprijzing waarbij de prijs afhankelijk is van de afname. Bij affiliate marketing betekent dit dat je als affiliate een hogere vergoeding zult krijgen als je meer leads of verkopen genereert voor de verkoper.


Voordelen van affiliate marketing

blank

Passief inkomen opbouwen

Als je affiliate marketing combineert met een SEO website, dan kun je een passieve inkomstenstroom realiseren. Dit komt omdat je d.m.v. SEO posities realiseert binnen de organische resultaten van zoekmachines. Dit zijn de resultaten die onder de advertenties in Google worden getoond. Als je al een website hebt met organisch verkeer, kun je kijken of je een product of dienst kunt vinden die een ‘fit’ heeft met de doelgroep die op de pagina’s van je website komen.

Zodra je met je website enige autoriteit opgebouwd hebt en waardevolle artikels geschreven hebt die ook goed scoren in de zoekmachines, kun je daar echter voortdurend geld mee blijven verdienen zonder dat je er elke dag voor hoeft te werken. Zolang jouw website bezoekers aantrekt, kun je deze doorsturen naar adverteerders.

Er is geen plafond aan wat je kunt verdienen

Als je eenmaal weet hoe affiliate marketing werkt en hoe je daarmee makkelijk geld kunt verdienen, hoef je die kennis enkel consequent toe te passen om je inkomsten te vergroten. Hoe meer tijd en werk je in je platform steekt, hoe meer geld je kunt verdienen met affiliate marketing.

Werken waar je maar wilt

blank

Het enige wat je nodig hebt om aan affiliate marketing te kunnen doen is een laptop met een goede internetverbinding. Als dit in orde is, kun je werken waar je maar wilt en wanneer je maar wilt. Locatie onafhankelijkheid is een populaire reden voor veel internetondernemers om zicht te richten op affiliate.

Mogelijkheid tot digital nomad bestaan (overal werken ter wereld)

Aangezien affiliate marketing het mogelijk maakt om locatie onafhankelijk te kunnen werken, betekent dit ook dat je ervoor kunt kiezen om een digital nomad bestaan te leiden. Als digital nomad heb je geen vaste werkplek maar reis en werk je tegelijkertijd. Dit geeft je de mogelijkheid om de wereld te zien en ondertussen geld te verdienen.

Werken wanneer je maar wilt

Vrijheid en flexibiliteit zijn zeer goed te combineren met affiliate marketing. Net zoals werken waar je wilt, kun je immers ook werken wanneer je maar wilt. Je website met al je waardevolle content staat immers 24/7 online en je hebt zelf geen rechtstreeks contact met de klant. Hierdoor hoef je niet op bepaalde tijden beschikbaar te zijn en kun je je dag dus helemaal zelf inplannen. Je hebt weinig verplichte afspraken, vergaderingen of deadlines. Dat maakt affiliate marketing een goede manier om te ondernemen als je van weinig stress op de werkvloer houdt.

Minimale investering nodig

Als je aan affiliate marketing wilt doen via een website, moet je slechts een klein bedrag investeren om je domeinnaam te kopen, je website te bouwen en deze online te plaatsen. Wil je affiliatie marketing toepassen via je socialemediakanalen zoals Facebook en Instagram? Dan hoef je zelfs helemaal geen investering te doen, aangezien je waarschijnlijk al een account hebt op deze platformen.

Geen klantencontact

Een ander voordeel van affiliate marketing is dat je zelf geen contact hebt met de klanten en dus ook niet instaat voor de klantenservice; dat is namelijk de verantwoordelijkheid van de adverteerder. Jij moet enkel zorgen voor voldoende verkeer naar je website.

Verdienen op basis van prestatie

Jouw taak is om de producten en/of de diensten van de verkoper waarmee je samenwerkt te promoten, zodat bezoekers overgaan tot aankoop. Hoe geëngageerder je bent, hoe meer kans je maakt op succes en hoe groter je inkomsten dus kunnen worden.


Nadelen van affiliate marketing

Onzekere inkomsten

De inkomsten via affiliate marketing fluctueren van maan tot maand; deze schommelingen kunnen soms erg groot zijn. Het is dus belangrijk om te onthouden dat je zeker in het begin geen stabiele basis zult hebben. Zeker wanneer je affiliate marketing combineert met SEO, dan kan het soms maanden duren voordat je organisch verkeer ziet op artikelen die je al veel eerder hebt gepubliceerd.

Het kan lang duren voor je succes hebt (soms wel jaren)

Succes komt niet van de ene dag op de andere en het duurt vaak lang voor je de resultaten (en de commissie) krijgt waarop je hoopt. Je zult dan ook geduldig moeten zijn en hard moeten werken zonder dat het je meteen iets oplevert. SEO is een marathon en geen sprint, dat betekend dus niet dat je met een goed geschreven artikel binnen een week in de top 10 staat van het keyword dat je target.

Veel concurrentie

Omdat het relatief laagdrempelig is om met affiliate marketing te starten, zijn er steeds meer mensen die geld (willen) verdienen op deze manier. Vaak zijn er dan ook meerdere affiliates die dezelfde producten en/of diensten promoten, waardoor het soms moeilijk is om jezelf te onderscheiden.

Kennis nodig van websites maken

Om te kunnen beginnen met affiliate marketing heb je veelal eerst een website nodig. Die website zal natuurlijk opgebouwd en gevuld moeten worden. Hiervoor heb je uiteraard enige kennis nodig, maar via platformen als WordPress hoef je geen echte specialist meer te zijn. Daarnaast kun je de ontwikkeling van je website en het schrijven van de content voor je website uitbesteden.

Marketing kennis nodig om producten te promoten

Nadat je een website gebouwd hebt, is het belangrijk dat je deze vindbaar maakt in Google. Dit doe je onder andere door je teksten te richten op de juiste zoekwoorden (SEO).

Daarnaast is linkbuilding een belangrijke factor voor zoekmachine optimalisatie. Hiermee geef je aan dat de content op jouw website autoritair genoeg is, om deze op een hoge positie in Google te tonen.

Ook kun je je content ook op regelmatige basis promoten, bijvoorbeeld door je artikels op te nemen in een nieuwsbrief of door ze te delen op sociale media.


Beginnen met affiliate marketing

blank

Je wilt graag starten met affiliate marketing, maar je weet niet hoe je eraan moet beginnen? We zetten hieronder alle stappen voor jou op een rijtje.

Wat heb je nodig?

Als je pas begint met affiliate marketing, kun je het best zo eenvoudig mogelijk houden. Maak je het vanaf het begin immers te ingewikkeld, dan zul je er geen plezier aan hebben en hou je het ook niet vol. Met een simpele WordPress-website, die je vult met unieke en waardevolle content kom je eigenlijk al heel ver. Daarnaast meld je je ook aan bij een affiliate netwerken, en laat je je website bij voorkeur zo snel mogelijk keuren door adverteerders.

Kiezen van een niche

De eerste stap in het proces om via affiliate marketing geld te verdienen, is misschien wel de moeilijkste. Je zult immers moeten beslissen waarover je wilt schrijven op je website en welke producten je graag zou willen promoten via affiliate marketing. Kies hierbij voor een niche waarover je zelf veel weet en bovendien goed kan schrijven. Je houdt het immers langer vol als je het onderwerp zelf ook daadwerkelijk leuk en interessant vindt.

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om het schrijven van content uit te besteden. In dat geval moet je er alsnog voor zorgen dat je schrijvers verstand hebben van de onderwerpen waar ze over schrijven.

Door te kiezen voor een specifieke niche heb je over het algemeen meer kans op succes. Bezoekers die dan op je website terecht komen, weten immers al heel goed wat ze willen. Hierdoor is de kans dat ze overgaan tot een aankoop, en jij uiteindelijk je commissie krijgt, groter. Daarnaast scoor je met een specifieke niche-site ook beter in Google en heb je minder concurrentie.

Tot slot is het handig om te weten dat je niet altijd en alleen hoeft te kiezen voor fysieke producten; je kunt namelijk ook online producten zoals cursussen of e-books promoten via affiliate marketing. Digitale producten zijn doorgaans interessanter voor affiliate marketing, omdat er voor deze producten minder kosten gemaakt hoeven te worden t.o.v. fysieke producten en er dus meer budget over blijft voor marketing.

Maken van een website of blog

Nu je beslist hebt over wat je gaat schrijven, zul je vervolgens een eigen website of blog moeten starten, waarop je je artikels met je affiliate links kunt plaatsen. Hiervoor heb je eigenlijk enkel een domeinnaam en webhosting nodig.

Het aanschaffen van een domeinnaam is noodzakelijk; gelukkig is dit geen grote kost. Zo kun je vanaf €1 per jaar al je eigen domeinnaam hebben. Uiteraard kun je ook kiezen voor een gratis domeinnaam. Zo’n gratis versie ziet er echter minder professioneel uit omdat die de naam van een ander bedrijf bevat. Aangezien het slechts gaat om een klein bedrag, kun je dus beter investeren in je eigen domeinnaam.

Om je website uiteindelijk op het internet te plaatsen, zul je ook webhosting nodig hebben. Zonder webhosting kunnen bezoekers immers je website niet bekijken. De prijs hiervoor hangt af van je eisen en de grootte van je website, maar ook op hosting kun je beter niet besparen. Goedkoop is in dit geval immers meestal duurkoop. Goedkope hostingbedrijven plaatsen namelijk vaak zoveel mogelijk websites op één server en dit gaat ten koste van de snelheid van je website. Een trage website heeft dan weer negatieve gevolgen voor je positie in Google en je conversie.

WordPress

Om je eigen website te bouwen, heb je tegenwoordig eigenlijk weinig tot zelfs geen programmeerkennis nodig. Door middel van websitemakers (zoals Wix, Weebly, Squarespace) kun je immers heel makkelijk goede én mooie websites in elkaar zetten.

Ook via WordPress kun je zelf kwaliteitsvolle websites maken. De website die je nu bezoekt draait bijvoorbeeld ook op WordPress. Om je website vorm te geven kun je kiezen tussen een gratis thema of een premium thema. Hoewel er ook een heleboel mooie gratis thema’s bestaan, probeer je dit soort thema’s best te vermijden.

Allereerst oogt je website met een premium thema meteen veel professioneler. Zo’n betalend thema is bovendien ontworpen door een ontwerper die deze thema’s regelmatig updatet en zo bugs of veiligheidskwesties oplost. Premium thema’s zijn speciaal ontwikkeld en gebouwd volgens de SEO-richtlijnen, wat je ook helpt om beter te scoren in de zoekresultaten. Daarnaast kun je bij eventuele problemen ook steeds terecht bij de ontwikkelaars, terwijl je bij een gratis thema je vragen zelf moet oplossen. Met een premium thema heb je tot slot ook een uniekere website. Op ThemeForest vind je duizenden premium thema’s die je kunt aankopen voor je website. Dit platform heeft een erg goede reputatie en strenge richtlijnen, waardoor de kans klein is dat je een thema aanschaft dat uiteindelijk niet goed blijkt te werken.

Je kunt ook je eigen thema (laten) ontwikkelen, dat hebben we bijvoorbeeld gedaan voor de website die je nu bezoekt. Het voordeel hieraan is dat je de vrijheid hebt om de indeling uiterlijk  zelf te bepalen en je niet gebonden bent aan reeds bestaande thema’s. Onthoud echter wel dat iemand inhuren relatief duur is, en het soms ook nog onderhoud vergt achteraf.

Inschrijven bij affiliate netwerken/marktplaatsen

Zoals eerder gezegd kun je je als affiliate aanmelden bij een affiliate netwerk. Dit is een soort marktplaats waar affiliates en adverteerders met elkaar in contact kunnen komen. Een affiliate netwerk is dus eigenlijk een tussenpersoon tussen adverteerders en affiliates. Enkele van de meest bekende affiliate netwerken zijn Awin, Daisycon en Tradetracker.

Hoeveel kun je verdienen met affiliate marketing?

Met affiliate marketing valt veel geld te verdienen. Zoals eerder gezegd kan dit per maand echter erg verschillen en hangt dit ook af van de affiliate zelf. Zo verdienen sommige affiliates enkele honderden euro’s per maand, terwijl dit bedrag voor anderen kan oplopen tot €10000 of zelfs meer. Er is dus geen plafond aan wat je kunt verdienen en alles hangt af van hoeveel tijd en werk jij in je website en je affiliate marketing investeert.

Hoe lang duurt het voordat je geld verdient met affiliate marketing?

De kans dat je tijdens de eerste maanden al veel geld gaat verdienen met affiliate marketing is niet bijzonder groot. Gemiddeld duurt het immers enkele maanden voordat je je eerste inkomen verdient. Uiteraard zijn er hierop uitzonderingen. Zo kan het ook nog langer dan enkele maanden duren voordat je geld verdient met affiliatie marketing, of gaat het soms juist veel sneller. Het is hoe dan ook belangrijk dat je geduldig bent en je website blijft optimaliseren.

Hoe snel je geld verdient met affiliate marketing hangt ook af van de marketingmogelijkheden die je gebruikt. Zo duurt het vaak langer voordat je resultaten ziet als je enkel inzet op SEO, terwijl het gebruik van SEA of sociale media ervoor kunnen zorgen dat het sneller gaat. We bespreken hieronder de verschillende mogelijkheden.


Marketingmogelijkheden voor affiliate marketing

blank

SEO

SEO staat voor Search Engine Optimization of zoekmachineoptimalisatie in het Nederlands. SEO is het geheel aan activiteiten en technieken die je kunt toepassen om je website hoog te laten scoren in de organische zoekresultaten van een zoekmachine, zoals Google. Door hieraan voldoende aandacht te besteden, kun je dus meer traffic generen naar je website, wat je affiliate marketing uiteraard ten goede komt. Maar hoe zorg je er nu voor dat je website hoger of zelfs helemaal bovenaan komt in Google of andere zoekmachines?

SEO is gebaseerd op drie pijlers:

 • Content. Je content is alles wat je op je website plaatst. Dit zijn in de eerste plaats uiteraard je artikels, maar dit kunnen ook afbeeldingen en/of video’s zijn. Bij het schrijven van je teksten moet je ervoor zorgen dat deze zowel waardevol zijn voor de bezoekers als begrijpbaar voor Google. De gebruikservaring op je website moet zo goed mogelijk zijn. Zorg er dus voor dat de bezoekers op je website vinden wat ze zoeken. Breng daarnaast ook structuur aan, door het gebruiken van titels en koppen.
 • Techniek. Met techniek wordt verwezen naar de achterkant van je website. Dit gaat onder andere over de codering van je website, maar ook over de veiligheid, de responsiviteit en de snelheid van je website. Als je website bijvoorbeeld traag is, zal google je niet graag bovenin de zoekresultaten willen presenteren. Het is dus zaak dat je website technisch goed in elkaar zit voor SEO.
 • Autoriteit is de waarde van je website. Deze waarde kun je verhogen door middel van linkbuilding; dit wil zeggen dat je ervoor moet zorgen dat andere websites hyperlinks leggen naar jouw site. Uiteraard moeten deze linken kwaliteitsvol zijn.

Deze pijlers staan met elkaar in verbinding en zijn bovendien allemaal even belangrijk. Je moet dus aandacht besteden aan alle pijlers om hoger te scoren in de zoekresultaten.

Zoekwoordenonderzoek

Een van de belangrijkste peilers voor je SEO website is content. Voor je je content echter begint te schrijven, kun je best een zoekwoordenonderzoek doen. Op deze manier kun je ontdekken op welke zoektermen je potentiële klanten zoeken in Google. Je wilt immers dat mensen ook daadwerkelijk zoeken op wat er op jouw website staat; anders zal je website niet bezocht worden. Deze zoektermen probeer je vervolgens samen met gerelateerde zoekwoorden en synoniemen op te nemen in je content, zodat je site hoger in de zoekresultaten zal verschijnen.

Conversie

Uiteraard is het belangrijk dat je bezoekers aantrekt op je website, maar het is nog belangrijker dat ze ook daadwerkelijk tot conversie overgaan. Zonder conversie heb jij immers geen commissie. Daarom is het aangewezen om je conversies te monitoren, zodat je actie kunt ondernemen wanneer dat nodig blijkt.

Via A/B testing kun je bijvoorbeeld meer uit je huidige bezoekers halen. Je kunt twee verschillende versies van een pagina(onderdeel) tonen om uit te zoeken wat voor jouw bezoekers het best werkt. De ene helft krijgt zo versie A (de controleversie) te zien, terwijl de andere helft versie B te zien krijgt. Op deze manier zie je wat je eventueel moet aanpassen om meer conversie te genereren.

Analytics

Daarnaast is het ook belangrijk dat je inzichten hebt in het gedrag van de bezoekers op je website; er zijn verschillende tools die je daarbij kunnen helpen. Zo zie je met behulp van Google Analytics onder andere op welke dagen en tijden je de meeste bezoekers hebt, welke pagina’s je bezoekers bekijken en hoe lang ze op je website blijven. Via Google Search Console krijg je meer inzichten in de aanwezigheid van je site in de zoekresultaten van Google.

Blackhat SEO

Tot slot is het nog belangrijk om te weten dat je best de richtlijnen van Google gebruikt en niet vals speelt door bijvoorbeeld blackhat SEO toe te passen. Dit is het opzettelijk manipuleren van de zoekmachine door je website te optimaliseren met ongeoorloofde SEO-technieken met als enige doel om snel hoog te scoren. Google ontdekt dit echter vroeg of laat en straft dan meteen, waarna je niet meer goed zal scoren in de resultaten. Focus dus op het aanbieden van relevante en kwaliteitsvolle content.

SEA

Naast SEO bestaat er ook iets als SEA of Search Engine Advertising. Dit is het direct adverteren op Google of andere zoekmachines, waardoor je meteen bovenaan de zoekresultaten komt te staan. Je resultaten via SEA zijn, in tegenstelling tot SEO, meteen zichtbaar en voor korte termijn. Daarnaast betaal je uiteraard ook voor je advertenties. In afwachting van meer resultaten via SEO, kan SEA een goede manier zijn om bezoekers aan te trekken.

Als je een ster bent in SEA, kun je je campagnes en landingspagina’s perfect optimaliseren. Hiermee zorg je ervoor dat je CPC (cost per click) zo laag mogelijk is, en je conversie zo hoog mogelijk is. Door hiermee te testen kun je uiteindelijk campagnes creeëren die per uitgegeven Euro een veelvoud van die Euro op kunnen leveren.

Sociale media

De meest voorkomende manier om aan affiliate marketing te doen is via je eigen website. Er zijn echter ook nog andere mogelijkheden; je sociale media kanalen inzetten is er daarvan eentje. Zo kun je bijvoorbeeld rechtstreeks affiliatie links plaatsen in je berichten op Facebook, Instagram, Twitter en in mindere mate LinkedIn. Uiteraard heb je hiervoor eerst veel volgers nodig, anders zal deze vorm van affiliate marketing weinig resultaat opleveren.

Daarnaast kun je je sociale media ook inzetten om meer bezoekers naar je website te krijgen en zo dus je affiliatie campagnes succesvoller te maken. Je kunt zelf kiezen hoe je dit juist aanpakt. Zo kun je bijvoorbeeld interessante artikels vanop je website of blog delen op je sociale media. Je website verwerft zo meer bekendheid bij een breder publiek. Je kunt er echter ook voor kiezen om betaalde campagnes op te starten. Hierbij heb je twee opties: ofwel kun je een van je berichten op je kanaal promoten ofwel kun je zelf een aparte advertentie aanmaken.

E-mail marketing

Ook via e-mail lijsten kun je aan affiliate marketing doen. Dit is vaak een bijzonder succesvolle en interessante manier, aangezien je hiermee een zeer concrete doelgroep direct aanspreekt. Daarnaast zijn ook de kosten om ermee te beginnen laag en worden e-mails nog steeds veel gebruikt over de hele wereld.

Om e-mails te versturen, heb je natuurlijk adressen nodig. Maar hoe verzamel je die adressen? Via je affiliate website (of je socialemediakanalen) kun je bezoekers aantrekken, die zich eventueel kunnen inschrijven op je lijst. Wees je er echter wel van bewust dat bezoekers niet snel hun e-mailadres zullen achterlaten als ze er niets voor in de plaats krijgen. Zorg dus dat er een beloning tegenover staat, bijvoorbeeld een gratis e-book, een wekelijkse nieuwsbrief met nuttige tips of video’s over een bepaald onderwerp.

Om je lijst met adressen te verzamelen, maak je een aanmeldformulier waar bezoekers zich kunnen inschrijven door hun gegevens achter te laten. Zorg ervoor dat je formulier beschikt over een opt-in, waarmee je bezoekers kunnen aangeven dat ze je producten daadwerkelijk willen ontvangen. Dit is nodig om aan de wet te voldoen.

Als je een lijst verzameld hebt en je mails gaat uitsturen, wees dan voorzichtig met het gebruiken van affiliate links in je mails. Het overmatig gebruik van dit soort linken kan immers al snel overkomen als spam. Je kunt er soms beter voor kiezen om in je e-mails te linken naar een interessant artikel op je website, waarin een of meerdere affiliatie link staan.

Youtube

Heb je enige ervaring met het maken van video’s? Dan kun je ook Youtube inzetten als affiliate. Zo kun je leuke video’s maken waarin je linken legt naar je affiliatie website. Via deze manier spreek je weer een nieuwe doelgroep aan en genereer je nieuwe bezoekers naar je website. Veel populaire youtubers werken bijvoorbeeld samen met VPN providers zoals NordVPN of ExpressVPN. Meestal benoemen ze dan in de video een speciale kortingscode die gekoppeld is aan hun affiliate-account, zodat te meten is dat gebruikers zich hebben ingeschreven naar aanleiding van de Youtube video.

Influencer marketing

Affiliate marketing wordt vaak vergeleken met influencer marketing. Hoewel het bij beide marketingmodellen gaat om het promoten van de producten en/of diensten van een adverteerder, zijn er toch wat verschillen tussen beiden. Zo krijg je bij influencer marketing een vast bedrag per post die je deelt over een bepaald product en word je betaald als je deze post geplaatst hebt. Bij affiliate marketing krijg je echter pas een commissie als je bezoekers succesvol doorverwezen hebt naar de website van de verkoper en de bezoeker daar een aankoop heeft gedaan.

Daarnaast zul je als influencer te maken hebben met hevige concurrentie. Aangezien er immers al vrij veel influencers bestaan met een groot bereik, is het vaak moeilijk om je daarin nog te onderscheiden. Je zult moeten zoeken naar een manier om eruit te springen. Als je een goede, specifieke niche gevonden hebt, heb je met affiliate marketing daarentegen minder concurrentie, waardoor je dus makkelijker geld kunt verdienen.


Algemene tips om geld te verdienen met affiliate marketing

blank

Focus eerst op het binnenhalen van verkeer

Misschien staat je website boordevol interessante en nuttige artikels, maar daar ben je uiteraard niet veel mee als je weinig of geen bezoekers hebt. Voor affiliate marketing is het immers belangrijk dat je veel verkeer naar je website krijgt. Hoe meer mensen op je website terechtkomen, hoe groter de kans dat ze doorklikken naar de website van de verkoper en daar een aankoop doen. Zorg er dus voor dat je website goed scoort in de zoekresultaten en dat mensen daadwerkelijk je website bezoeken.

Focus op kwaliteit boven kwantiteit

Veel mensen die juist beginnen met affiliate marketing willen graag snel veel geld verdienen en willen daardoor zoveel mogelijk content creëren. Ze vergeten echter te focussen op de kwaliteit. Uiteraard zal veel content ervoor zorgen dat je veel bezoekers op je website krijgt, maar dat betekent nog niet dat deze bezoekers ook daadwerkelijk overgaan tot conversie. Focus je daarom op het schrijven van kwaliteitsvolle content, die ook goed gevonden wordt in de zoekmachines. Zorg dat je artikels schrijft die inspelen op de noden van jouw bezoekers.

Focus op langetermijnrelaties met adverteerders

Goede communicatie en hoogwaardige relaties zijn erg belangrijk binnen affiliate marketing. Door kwaliteitsvolle samenwerkingen uit te bouwen is het immers makkelijker om informatie uit te wisselen en zo de affiliate campagnes naar een hoger niveau te tillen. Dit zorgt voor nog betere resultaten voor zowel de adverteerder als de affiliate. Een win-win dus. De adverteerder en de affiliate worden als het ware partners; hierdoor spreekt men ook steeds vaker van partner marketing.


Conclusie

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij je op je website een product van een verkoper promoot en een commissie krijgt als dat product via jouw persoonlijke affiliate link uiteindelijk aangekocht wordt op de website van de verkoper. Affiliate marketing kan dus een relatief eenvoudige manier zijn om een passief inkomen op te bouwen.

Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat je de eerste jaren hard zult moeten werken om via affiliate marketing een stabiel inkomen op te bouwen. Veel mensen verdienen immers pas na enkele maanden geld op deze manier. Wees dus geduldig en blijf hard werken door je website constant te optimaliseren en op regelmatige basis nieuwe, unieke en waardevolle content te schrijven.