De beste studenten bijbaan? 21 tips om bij te verdienen als student

Laatst bijgewerkt: 15 september 2022


Wanneer je student bent heb je vaak al veel uitgaven maar nog niet zoveel inkomsten. Je moet elke maand weer je huur en andere vaste lasten betalen en boodschappen kopen. Bovendien heb je nog de kosten voor je opleiding, kleding, schoenen, vervoer en natuurlijk uitgaan. Naast je studiefinanciering en het geld dat je eventueel van je ouders krijgt blijft er zelden veel geld over. De meeste studenten kiezen er daarom voor om naast hun studie ook een bijbaan te nemen. Zoek jij een leuke bijbaan waarbij je goed verdient? Dan vind je hier de 21 beste tips om bij te verdienen als student.


1. Online bijverdienen: verdien geld met vragenlijsten

blank

Online vragenlijsten invullen is een makkelijke manier om als student wat bij te verdienen. Een vragenlijst doorwerken neemt gemiddeld 5 tot 20 minuten in beslag en je kan soms tot wel €5,- per enquete betaald krijgen. Daardoor kun je dit werk eenvoudig tussen je andere activiteiten door doen.

De verdiensten moet je als een leuk extraatje zien en zeker niet als je voornaamste bijbaan. Maar er zijn altijd nieuwe enquêtes beschikbaar en alles wat je verdient is toch maar mooi meegenomen. Met elke doorlopen vragenlijst verdien je punten die je vanaf een bepaald minimum in kunt wisselen. Bij veel van de sites kun je met cash uitbetaald worden of kiezen voor waardebonnen van Bol.com of andere webshops.

Start met enquetes invullen »


2. Gratis producten uitproberen als student

blank

Als student heb je vaak maar een kleine portemonnee. Vandaar natuurlijk ook je zoektocht naar een leuke bijbaan die zo goed mogelijk betaalt. Overweeg daarnaast ook om gratis producten te gaan testen. Dat is namelijk een makkelijke manier om de nieuwste producten in huis te krijgen zonder er een cent aan uit te geven.

Fabrikanten van uiteenlopende artikelen vragen je om hun nieuwste vindingen te testen en er je oordeel over te geven. Jongeren zijn daarbij erg gewild, omdat ze als geen ander weten wat de consument van morgen in een product zoekt. Je kunt je inmiddels aanmelden voor diverse platforms en panels.

Bekijk hoe je gratis producten kan testen »


3. Huishoudelijk hulp via Hulpstudent.nl

blank

Via Hulpstudent.nl kun je vacatures vinden als huishoudelijke hulp bij mensen thuis. Je helpt je opdrachtgevers hun huis op orde te houden door te stofzuigen, dweilen, ramen te lappen en andere huishoudelijke taken te vervullen waar ze zelf niet aan toe komen. Het gaat zelden om meer dan twee tot drie uur per week en het werk kan vaak ook in het weekend worden gedaan.

Dit verschilt echter per vacature, evenals het exacte aantal uren, de locatie, de aard van de werkzaamheden en of de klant zelf aanwezig is. Het werk is meestal niet heel intensief en neemt weinig van je tijd in beslag. Hoeveel je verdient is afhankelijk van je leeftijd maar ligt meestal tussen de 9 en 11 euro per uur. Dat is voor een student een prima uurtarief. Bovendien vinden de mensen waar je voor werkt het natuurlijk heel leuk en gezellig dat je er weer bent.

Bezoek Hulpstudent.nl »


4. Flexibel werken met hoog uurtarief

blank

Wanneer jij op zoek bent naar flexibel werk kun je via platforms zoals Youbahn, Temper of YoungOnes makkelijk vacatures vinden en direct reageren. Wanneer je jezelf hebt aangemeld en de app downloadt zie je meteen welke vacatures er binnenkort beschikbaar zijn. Dit gaat vaak om typisch studentenwerk zoals huishoudelijk medewerker, bedienen in de horeca of bezorger. De flexibiliteit van alle drie de platforms zorgen ervoor dat je zelfs op een onverwachte vrije dag diezelfde dag nog aan het werk kunt. Er zijn een aantal verschillende platforms om uit te kiezen:

Temper.works

Bij Temper.works kun je jezelf aanmelden als freelancer. Dat betekent dus dat je zelfstandige bent, waardoor je btw ontvangt en per kwartaal weer af moet dragen aan de Belastingdienst. Dat maakt Temper.works dus meer een bemiddelingsplatform tussen bedrijven en freelancers. Dit kan heel handig zijn, want je bent in staat zelf je klussen te vinden en jezelf aan te melden via de app. Wanneer je het werk niet leuk vindt kun je er net zo eenvoudig weer vanaf en jezelf voor het werk van andere bedrijven aanmelden. Doordat je zelf inkomstenbelasting moet betalen over het ontvangen geld is het bruto bedrag dat je krijgt hoger.

Bezoek Temper.works »

YoungOnes.com

Net zoals bij Temper.works werk je bij YoungOnes.com als freelancer. Dat maakt het makkelijk om voor verschillende opdrachtgevers te werken, die je eenvoudig zelf vindt via de app of de website. De gemiddelde verdiensten zijn 17 euro per uur maar je moet hier eventueel nog wel zelf belasting over betalen. Ook bij deze manier om werk te vinden moet je dus vier keer per jaar de omzetbelasting aangeven en afdragen. Hou er dus rekening mee dat je dat bedrag niet uitgeeft maar op je rekening laat staan. Het is heel fijn dat je bij YoungOnes.com helemaal zelf bepaalt waar en wanneer je wilt werken.

Bezoek YoungOnes.com »

Youbahn

Youbahn doet het iets anders dan de twee hierboven besproken optie. Je komt namelijk direct in dienst bij Youbahn en het bedrijf fungeert vervolgens als jouw uitzendbureau. Via de app of website kun je zelf kiezen waar je op welk moment wel aan de slag zou willen. Dat gedeelte werkt dus hetzelfde als bij Temper.works en YoungOnes.com. Je hebt echter geen gedoe met zelf belasting af moeten dragen want alles op dat gebied wordt voor je geregeld. Daardoor verdien je wel minder per uur, maar dat is dan wel direct je netto beloning waar geen belasting meer vanaf gaat.

Bezoek Youbahn »


5. Vacatures voor studenten via Studentjob.nl

blank

De vacaturesite Studentjob.nl richt zich specifiek op bijbanen en vakantiewerk voor studenten in het hele land. Je kunt heel eenvoudig je eigen CV op de website plaatsen en direct reageren op vacatures in je regio. Bij elke vacature staat meteen vermeld voor hoeveel uren het per week is. Je kunt op deze website namelijk ook fulltime banen vinden en dat is wellicht niet wat je zoekt naast je studie.

Selecteer Parttime tijdens het zoeken om alleen de functies te zien waarbij je ook minder uren per week kunt werken. Het soort werk dat je hier kunt vinden is heel divers. Zo vind je er de gebruikelijke baantjes in de horeca of in de bezorging, maar ook veel grote financieel dienstverleners zijn via Studentjob.nl op zoek naar medewerkers voor op hun klantenservice.

Bezoek Studentjob.nl »


6. Werken in de horeca

Werken in de horeca als afwasser of als onderdeel van het bedienend personeel is het klassieke bijbaantje voor studenten. In steden is vaak veel horeca te vinden zoals bars en restaurants, waarvoor altijd voordelig personeel gezocht wordt. Het fijne aan dit werk is dat het vaak ook eenvoudig met je studie is te combineren, aangezien de meeste werkzaamheden in de namiddag en avond plaatsvinden. De verdiensten zijn afhankelijk van je leeftijd en liggen vaak op of net iets boven het minimumloon. Als student verdien je gemiddeld iets meer meer of minder dan 10 euro per uur. Daar komen de eventuele fooien natuurlijk nog bij.


7. Bezorger worden

blank

Als student kun je vaak ook parttime aan de slag als pakketbezorger of fietskoerier. In de grote steden werken steeds meer bezorgbedrijven met alternatieve vormen van vervoer zoals fiets of e-bike. Daarmee ben je vaak sneller dan met een grote bus, vooral in de binnenstad. Daarnaast is het goedkoper en uiteraard veel beter voor het milieu. De verdiensten kunnen goed zijn, 10 tot 15 euro per uur of meer, afhankelijk van de tijd van de dag waarop je werkt. Ook boodschappen bezorgen voor supermarkten zoals Jumbo, Albert Heijn en Picnic is een prima optie. Dan krijg je natuurlijk een bestelbus mee en moet je dus in het bezit zijn van een rijbewijs.


8. Bijlesdocent of huiswerkbegeleider

blank

Ben je ergens heel goed in, zoals een bepaald vak of een activiteit, dan kun je wellicht les of bijles geven. Je kunt jezelf daarvoor aanmelden op diverse websites. Op Lyceo.nl kun je andere studenten of middelbare scholieren helpen met bijles of alleen met huiswerkbegeleiding.Wanneer je hiervoor kiest kom je in dienst bij Lyceo.nl zelf waardoor deze bijbaan veel zekerheid heeft.

Omdat de opdrachtgevers kunnen veranderen is het echter wel heel afwisselend. Zoek je liever zelf nieuwe klanten die je op individuele basis begeleidt? Dan kun je het beste gebruik maken van de website Super-Prof.nl. Ook daar kun je voor bekende vakken als wiskunde, natuurkunde of moderne vreemde talen kiezen. Het is hier daarnaast mogelijk om les te geven in gitaarspelen, drummen, dansen en nog veel meer activiteiten.


9. Orderpicker bij bijvoorbeeld Picnic

Als orderpicker (ook wel orderverzamelaar genoemd) werk je in een magazijn en zoek je artikelen bij elkaar aan de hand van een orderlijst. Het is eenvoudig werk waarbij je vooral secuur moet werken, maar ondertussen wel naar muziek kunt luisteren of gewoon gezellig met je collega’s kunt kletsen. Heel veel verschillende bedrijven zoeken regelmatig naar orderpickers voor hun magazijn, waaronder bijvoorbeeld de online supermarkt Picnic. Je kunt vaak ook in de avonduren werken en de verdiensten zijn ook voor studenten gewoon goed te noemen. Je moet het natuurlijk niet erg vinden dat je de hele tijd op je benen staat, want vrijwel altijd moet je de orders lopend verzamelen.


10. Geneesmiddelenonderzoek

blank

Medische bedrijven zijn regelmatig op zoek naar proefpersonen. Ze hebben bijvoorbeeld een nieuw medicijn ontwikkeld en moeten weten of dat geen bijwerkingen heeft. Wanneer je gezond bent kun je jezelf opgeven om aan een dergelijke test mee te doen. Uiteraard krijg je daar een vergoeding voor en die is vanwege de aard van dit ‘werk’ vaak heel goed te noemen.

De werkzaamheid van het medicijn wordt niet getest, je hoeft dus niet een bepaalde aandoening te hebben. Het is juist belangrijk dat je gezond bent. Daarnaast zijn er vaak eisen waar je aan moet voldoen op het gebied van leeftijd, lichamelijke eigenschappen zoals gewicht en lengte, geslacht en rook- en drinkgedrag. Let wel op dat je voor sommige onderzoeken een aaneengesloten periode in een kliniek moet verblijven en dat dit moeilijk met je studie te combineren is.


11. Kranten en folders bezorgen

Wanneer je het niet erg vindt om voor dag en dauw op te staan kun je kranten gaan bezorgen in de wijk waar je een kamer hebt. Je bezorgt dan bijvoorbeeld bekende ochtendkranten zoals de Telegraaf, de Volkskrant en het Algemeen Dagblad. Dit is werk wat je vaak prima af kunt hebben voor je eerste college begint, maar het dagelijks zo vroeg opstaan kan natuurlijk wel een probleem zijn. Dan is het wellicht een betere optie om folders te gaan bezorgen in de buurt. Dan kun je beter zelf bepalen wanneer je de folders rondbrengt en dat kan dus ook in de middag of avond zijn. De verdiensten zijn niet geweldig, vooral omdat het vaak maar om een paar uur per week gaat.


12. Promotiewerk voor grote merken

blank

Als promotor van A-merken heb je heel afwisselend werk. Je staat vaak op beurzen, festivals en andere evenementen, in winkels zoals supermarkten of in musea. Daarbij deel je folders of proefexemplaren uit of vertel je voorbijgangers over een nieuw product. Het is belangrijk dat je een representatieve uitstraling hebt en het geen probleem vindt om op mensen af te stappen. Je verstaat de kunst om assertief te zijn zonder opdringerig over te komen. Je bent namelijk het uithangbord van een A-merk en moet dus goed voor de dag komen. Het leuke van dit werk is dat je regelmatig voor verschillende bekende merken aan de slag bent en dat staat goed op je CV.


13. Werken in een kledingwinkel

Ben je dol op mode en vind je het leuk om met mensen te werken? Dan kan werken als verkoper in een kledingwinkel echt wat voor jou zijn. In elke studentenstad vind je tal van kledingwinkels die op zoek zijn naar enthousiast personeel. Parttime werken is zelden een probleem, maar de wekelijkste koopavond uitgezonderd is het wel belangrijk dat je regelmatig in de ochtend of middag beschikbaar kunt zijn. Je vindt het leuk om andere mensen aan een nieuwe outfit te helpen. Ook kassawerk kan erbij komen, evenals de winkel netjes houden door kleding op te vouwen of weer in het goede rek terug te hangen.


14. Supermarktmedewerker

blank

Vakken vullen is een bijbaan die voornamelijk door middelbare scholieren maar ook wel door studenten wordt ingevuld. Veel supermarkten in de grote stad zien veel verloop onder hun personeel en zijn jaarlijks op zoek naar tientallen, zo niet honderden nieuwe medewerkers. Wanneer het je wel gezellig lijkt om er samen met je andere jonge collega’s voor te zorgen dat de winkel goed gevuld blijft kun je jezelf vaak snel en makkelijk voor deze bijbaan aanmelden. Het vullen van de winkel gaat vaak de hele dag door en je kunt daardoor desgewenst ook in de avonduren werken. Het werk zelf is niet bijzonder uitdagend maar daardoor wel heel eenvoudig.


15. Werken bij een telefoniezaak

Net zoals kledingzaken en supermarkten zijn telefoniezaken een geschikte plek voor studenten om aan het werk te gaan. Telefonie is bij uitstek een branche voor jongeren. Ook zelf weet je waarschijnlijk al heel veel over de nieuwste en beste telefoonmodellen van dit moment, evenals de verschillende technologieën die worden gebruikt en alle voor- en nadelen van bepaalde abonnementen. Zo kun je dus al heel snel klanten helpen met het vinden van de telefoon en het abonnement dat het beste bij hun wensen en eisen past. Natuurlijk wordt deze bijbaan gewoon goed betaald, vergelijkbaar met de verdiensten in een kledingwinkel of op een klantenservice.


16. Callcenter werk

Werken in een callcenter klinkt waarschijnlijk niet heel spannend. Steeds vaker is het echter onderdeel van een functie als klantenservicemedewerker, wat het juist heel leuk en afwisselend werk kan maken. Klanten bellen jou dan met een vraag, bijvoorbeeld over hun verzekering, bankrekening of internetaansluiting, waarbij jij ze als het goed is snel weer op weg kunt helpen. Lukt dat niet, dan kun je hun probleem onderzoeken en ze later terugbellen of de vraag doorzetten naar een andere medewerker in de supportketen. Wanneer je fijne collega’s hebt maakt dat het werk extra leuk, maar ook de verdiensten zijn meestal heel behoorlijk te noemen. Hoe meer er bij een (parttime) functie in een callcenter komt kijken, hoe beter dat in de regel betaald wordt.


17. Starten als tekstschrijver vanuit huis

Wanneer je goed bent met taal en van schrijven over allerlei verschillende onderwerpen houdt kun je altijd beginnen als tekstschrijver vanuit je eigen kamer. Zolang je daar maar een goede werkplek hebt, over een computer of laptop beschikt en ook betrouwbaar internet tot je beschikking hebt is teksten schrijven voor allerlei opdrachtgevers geen enkel probleem. Dit werk doe je als ZZP’er dus jezelf eerst inschrijven bij de KvK is een goed idee. Dan krijg je ook meteen een Btw-nummer zodat je omzetbelasting af gaat dragen. Spreek goed met je klanten af wanneer ze hun teksten uiterlijk zullen krijgen, want ook dit werk moet natuurlijk niet in conflict komen met je studie.


18. Foto’s maken en verkopen

Wanneer je heel graag foto’s maakt en dus ook al een goede fotocamera hebt is het geen gek idee om daar meer mee te doen door je foto’s online te gaan verkopen. Op websites zoals Shutterstock en iStock voeg je heel eenvoudig je foto’s toe zodat klanten die kunnen vinden en kopen. Elke foto die je maakt en op de site plaatst kan meerdere keren worden verkocht, waardoor dit voor terugkerende inkomsten kan zorgen. Je foto’s moeten echter wel van hoog niveau zijn en onderwerpen bevatten die gewild zijn. Zoek dus eerst zelf eens door deze websites om daar een goede indruk van te krijgen. Let er ook op dat je foto’s vaak worden gekeurd op hun kwaliteit voor ze geaccepteerd en toegevoegd worden.


19. Begin vroeg met beleggen

Hoe eerder je begint met beleggen, hoe groter de kans dat je jouw geïnvesteerde geld op een rustige en betrouwbare manier kunt laten groeien. Dat doe je alleen met geld dat je over hebt, bijvoorbeeld spaargeld dat amper of geen rente oplevert en op andere manieren beter zal renderen. Je kunt dat geld helemaal zelfstandig investeren, bijvoorbeeld via moderne beleggingsapps, maar dat brengt vaak wel extra risico’s met zich mee. Je kunt dus ook meedoen aan een beleggingsfonds en daarmee financieel experts voor jou laten beleggen. Hoge winsten zijn nooit gegarandeerd dus spreid je risico’s zoveel mogelijk.


20. Vertaalwerk doen voor bedrijven

Je hoeft nog niet afgestudeerd te zijn in een vreemde taal om al vertaalwerk te kunnen doen voor bedrijven. Regelmatig zijn schrijvers, webshops en andere websites op zoek naar mensen die hun eerder geschreven teksten kunnen omzetten naar een andere taal. Vaak is dat Engels maar ook Frans, Duits en Spaans zijn veel gevraagde talen voor vertaalwerk. Het wordt nog interessanter wanneer je een wat zeldzamere taal spreekt zoals het Russisch, Chinees, Koreaans of Japans. Het beschikbare werk is dan minder omvangrijk, maar betaalt meestal wel beter. Zoek op een platform zoals Freelancer.nl naar opdrachten of begin een website en promoot je diensten op elke manier die je maar kunt verzinnen.


21. Start een eigen YouTube kanaal

Wil je niet voor een baas of opdrachtgever werken maar het op een heel andere manier proberen? Dan kan het starten van een YouTube kanaal een leuke en betrekkelijk makkelijker manier zijn om geld te gaan verdienen. Je kunt zelfs een of meerdere Cash Cow kanalen beginnen en tegen lage kosten video’s plaatsen die razend populair worden, zonder zelf überhaupt in beeld te zijn. Maar je kunt ook jouw unieke persoonlijkheid en humor gebruiken om populariteit te krijgen als vlogger of (game)streamer. Wil je meer weten? Lees dan ons uitgebreide artikel over geld verdienen met YouTube.


Hoeveel mag ik bijverdienen naast mijn studiefinanciering?

Wanneer je als student onder het nieuwe leenstelsel valt mag je ongelimiteerd bijverdienen. Hoeveel je ook verdient, het heeft geen gevolgen voor je studiefinanciering. Dat komt doordat je jouw studiefinanciering als lening ontvangt en dus ook op een bepaald moment weer terug zult betalen.

Val je nog onder het oude systeem waarbij je een basisbeurs en/of aanvullende beurs ontvangt, dan is er wel een maximaal bedrag dat je mag bijverdienen. De grens is voor 2022 vastgesteld op 15.828,77 euro. Zodra je meer verdient vervalt je recht op studiefinanciering. Dit geldt ook voor mbo-studenten die een beurs, lening en/of reisproduct krijgen via studiefinanciering. Ook dan moet je deze grens respecteren. doe je dat niet, dan moet je het teveel ontvangen geld terugbetalen.


Bijverdienen als student, waar moet je op letten?

Waar moet je allemaal op letten wanneer je als student graag een bijbaantje wilt hebben?

  • Zorg dat je bijbaan niet ten koste gaat van je studieprestaties. Je agenda moet niet te vol raken en het werk moet ook niet botsen met colleges en werkgroepen.
  • Gemiddeld verdienen studenten ongeveer 400 euro per maand bij. Bepaal eerst hoeveel geld jij nodig hebt per maand om goed rond te komen (en hoeveel uren je kunt en wilt werken).
  • Alle volwassenen, dus ook studenten, mogen elk jaar rond de 8.700 euro verdienen zonder daar belasting over te moeten betalen. Dit komt neer op ongeveer 725 euro per maand. Let op: het exacte bedrag verandert jaarlijks.
  • Let op dat een eventuele stagevergoeding door zowel DUO als de Belastingdienst gewoon als loon wordt gezien en dus bij je inkomen wordt opgeteld.
  • Zoek eventueel (en als dat mogelijk is natuurlijk) een bijbaan die aansluit op je studie. Dan kun je nu al beginnen met relevante werkervaring opdoen.
  • Doe altijd belastingaangifte, want als student is er een grote kans dat je geen geld hoeft te betalen maar juist een bedrag terugkrijgt.

Conclusie

Zoals je merkt zijn er ook voor jou als student heel veel manieren om geld bij te verdienen. Je verdient er niet alleen geld mee om makkelijker rond te komen maar doet ook alvast de nodige werkervaring op. In dit artikel bespraken we maar liefst 21 verschillende manieren om geld te verdienen als student. Als het goed is kun je nu zelf de bijbaan of het vakantiewerk kiezen dat het beste bij jou past. Let daarbij niet alleen op het geld dat je ermee verdient maar probeer werk te vinden dat je leuk vindt met fijne collega’s. Je studie is tenslotte al belastend genoeg!