8 Manieren om bij te verdienen als je in de bijstand zit

Laatst bijgewerkt: 7 juni 2022

Hoe fijn het ook is dat er in Nederland een sociaal vangnet als de bijstand is, de meeste mensen verdienen graag zelf hun geld. Ook als dat slechts deels is en de rest met een uitkering wordt aangevuld. Als het je niet lukt om een volledige of parttime baan te vinden kun je namelijk ook op meerdere manieren bijverdienen wanneer je in de bijstand zit.

Het geld dat je verdient wordt dan weliswaar direct gekort op je uitkering, maar dankzij de vrijlatingsregeling kun je de eerste 6  maanden wel je uitkering verhogen met 25% van wat je zelf hebt bijverdiend. Dat kan dus een heel welkom extraatje zijn.

In dit artikel laten we enkele soorten werk zien waarmee je makkelijk aan de slag kunt als je in de bijstand zit. Ook leggen we je uit hoe je verdiensten in mindering worden gebracht op je bijstandsuitkering en hoe de vrijlatingsregeling werkt.Goede manieren om bij te verdienen in de bijstand

Hieronder hebben we alvast een aantal heel handige manieren verzameld waarmee ook jij kunt bijverdienen terwijl je in de bijstand zit.

1. Enquêtes invullen

Een makkelijke manier om via internet wat bij te verdienen is door het invullen van enquêtes. Dat zijn online vragenlijsten waarmee bedrijven of instellingen kunnen ontdekken wat er in de markt speelt, waar consumenten behoefte aan zouden kunnen hebben of hoe bekend een bepaald product is.

De tijd die een bepaalde enquête kost om in te vullen kan variëren van enkele minuten tot wel een half uur. Belangrijk is om altijd serieuze antwoorden te geven, want dan maak je de grootste kans om ook voor volgende enquêtes benaderd te worden.

2. Inpakwerk doen

Eenvoudig inpakwerk in je eigen woning is ook een prettige manier om wat bij te verdienen. Je moet dan bijvoorbeeld pennen vanuit een grote doos opnieuw verpakken in een luxe geschenkverpakking. Alle materialen worden bij je thuis afgeleverd en de verpakte spullen worden ook weer opgehaald.

Je hoeft dus niet eens eigen vervoer te hebben. Dit eenvoudige inpakwerk wordt helaas steeds lastiger om te vinden, en betrouwbare thuiscentrales zijn vaak ook moeilijk te herkennen. Onthoud daarbij dat je nooit zelf eerst hoeft te betalen om jezelf ‘in te schrijven’ op werk. Als dat verplicht is kun je beter iets anders zoeken.

3. Folders bezorgen

Ben je graag in de buitenlucht, wat het weer ook doet? Dan kan het bezorgen van folders of kranten in je eigen omgeving ook een leuke manier zijn om wat bij te verdienen. Je zult de mensen in je buurt beter leren kennen, komt serieus in beweging en verdient ondertussen ook nog een zakcentje bij. De verdiensten zijn in de praktijk bescheiden en het is vaak niet lastig om het werk te vinden. Zoek maar eens naar advertenties in je regionale krant, er worden regelmatig nieuwe krachten gevraagd die dit werk willen doen.

4. Consumenten telefonisch benaderen

Sta je sterk in je schoenen en vind je het geen probleem om willekeurige consumenten thuis op te bellen om een bepaald product of een nieuwe dienst onder de aandacht te brengen? Dit werk wordt steeds vaker volledig vanuit huis gedaan.

Je krijgt een een lijst met telefoonnummers en vaak ook al de naam van de mensen die je moet benaderen. Je kunt in je eigen tempo de lijst afwerken en proberen in leuke gesprekken iemand te overtuigen. Je zult ook vaak nee te horen krijgen, dus daar moet je wel tegen kunnen. Als dat het geval is dan kan dit heel makkelijk werk zijn, waar je ook heel aardig mee kunt bijverdienen. Je moet wel een computer of laptop voor dit werk hebben, voor al het andere wordt gezorgd.

5. Winacties

Een andere manier om meer financiële armslag te verkrijgen is om geld te besparen in plaats van bij te verdienen. Een makkelijke en enorm leuke manier om dat te doen is door het meedoen aan winacties. Maak dus een profiel aan op alle populaire sociale media en like elke winactie die je maar kunt vinden. Doe ook mee aan puzzels en prijsvragen online, in kranten, magazines en reclamefolders. Zolang die tenminste geen geld kosten, want dan is de kans te groot dat je er ‘verlies’ op hebt.

6. Producten testen

Een andere manier om geld te besparen is door jezelf op te geven om producten te testen. Die krijg je dan heel eenvoudig thuisgestuurd inclusief een vragenlijst (op papier of via internet) waar je op aan kunt geven wat je van het product vindt. Het fijnste daarvan is dat je de producten gewoon mag houden en kan dus net het verschil maken bij je maandelijkse uitgaven.

7. Zoek in je eigen netwerk

Vraag ook gewoon eens rond in je eigen omgeving, wie weet heeft iemand een goede tip voor een leuke bijverdienste. Let ook op de advertenties op regionale websites of in de lokale weekbladen. Het hoeft niet meteen werk voor langere tijd te zijn, maar af en toe kun je ergens wat geld bijverdienen door je handen uit de mouwen te steken. Misschien kun je wel schoonmaken bij vrienden of familie of gewoon mensen uit je eigen buurt, of kun je klusjes in en om het huis gaan doen tegen een bescheiden betaling.

8. Thuisverdiener

Op onze website Thuisverdiener houden we alle bekende en minder bekende soorten thuiswerk bij. Ook geven we je allerlei tips over hoe je elk type werk kunt vinden en waar je op moet letten. Kijk dus regelmatig op onze site voor het meest recente overzicht en ga weer lekker in de slag!


Hoeveel mag je bijverdienen in de bijstand?

Je mag aan het werk gaan en geld verdienen wanneer je in de bijstand zit. Maar het geld dat je daarmee verdient wordt dan wel in mindering gebracht op je uitkering, zodat je uiteindelijk evenveel geld overhoudt. Verdien je meer dan wat je aan bijstand ontvangt, dan wordt je uitkering stopgezet. Verdien je minder, dan wordt het resterende bedrag door de gemeente aangevuld.

Waarom dan toch aan het werk?

Toch kan het wel heel goed zijn om zelf geld te gaan verdienen als je een bijstandsuitkering ontvangt. Bijvoorbeeld omdat het je weer wat meer onder de mensen brengt. Je houdt ook makkelijker je humeur en je gevoel van eigenwaarde op peil, doordat je actief bent en jezelf nuttig voelt voor de samenleving. En doordat je aan het werk bent kun je ook makkelijker ander en beter werk vinden voor meer uren, zodat je misschien wel helemaal uit de bijstand kunt.

Uitzondering: de vrijlatingsregeling

Tijdens de eerste zes maanden dat je in de bijstand zit en ergens aan het werk gaat geldt er een uitzondering die die vrijlatingsregeling wordt genoemd. Daarbij mag je 25% van je verdiende geld houden bovenop je uitkering. Die zes maanden kun je dus een kwart van je verdiensten houden en daarnaast dus ook je gehele bijstandsuitkering ontvangen. Er zit wel een maximum aan dit bedrag, namelijk 217 euro per maand. Maar de regeling geldt ook voor je partner, dus elke maand kun je samen maximaal 434 euro aan extra inkomsten ontvangen door bij te verdienen.

Waarop letten bij de vrijlatingsregeling?

Net zoals bij alles wat met uitkeringen te maken heeft is de vrijlatingsregeling behoorlijk streng. Waar moet je dus rekening mee houden?

  • Je hoeft de vrijlatingsregeling niet aan te vragen, als je aan de voorwaarden voldoet wordt hij automatisch toegepast.
  • Je moet netjes al je inkomsten opgeven bij de gemeente. Doe je dat niet en ontvang je daardoor meer bijstand dan waar je recht op hebt, dan kan de uitkering worden stopgezet.
  • Als je de kans krijgt om meer uren te gaan werken, maar dat weigert omdat anders je uitkering lager, dan eindigt ook je recht op de vrijlatingsregeling.
  • Check ook of de stad of gemeente waarin je woont niet eigen regelingen heeft om mensen in de bijstand makkelijker aan een baan te helpen, zoals bijvoorbeeld een ruimere vrijlatingsregeling.
  • Onthoud ook dat je ook kleine klusjes en zelfs vrijwilligerswerk dat je doet op moet geven bij de belastingdienst wanneer je een uitkering ontvangt, ook als je er weinig tot niets mee verdient. Doe dat dus netjes om gedoe achteraf te voorkomen.

Conclusie

Zoals alles wat met uitkeringen te maken heeft zitten er veel haken en ogen aan het bijverdienen met een bijstandsuitkering. Maar het kan wel gewoon en het is ook nog eens een geweldige manier om actief te blijven en kans te maken op een ‘echte’ baan. In dit artikel noemden we al een aantal eenvoudige manieren om geld bij te verdienen, maar dat is natuurlijk niet een compleet overzicht van al het werk dat mogelijk is. Hou dus ook zelf goed je oren en ogen open, want wie weet vind je wel een geweldig leuke manier om een deel van je uitkering te vervangen door betaalde klusjes of parttime werk.