Wat is de best betaalde bijbaan voor jongeren (13 tot 15 jaar)?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2022


Wil jij geld verdienen, maar ben je nog niet oud genoeg voor een ‘echte’ baan? Geen zorgen, als jongere zijn er genoeg manieren om bij te verdienen. Om te zorgen dat je jouw vrije uren zo goed mogelijk besteedt, hebben we uitgezocht welke bijbanen het beste betalen voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar. Van online geld verdienen, tot meehelpen op een camping of ouderen helpen met hun computer: hoe wil jij bijverdienen? Bekijk alle opties en de salarissen.


Welke bijbanen betalen het beste voor jongeren (13-15 jaar?)

Als jongere (tussen de 13 en 15 jaar) is het best lastig om goed bij te verdienen. Voor de meeste banen ben je nog te jong of krijg je heel weinig betaald. Daarom zochten we voor je uit welke bijbanen het beste betalen voor jongeren (13 – 15 jaar). Deze tips zijn ook geschikt voor mensen tussen de 12 en 16 jaar!

1. Online geld verdienen

blank

De drie populairste manieren voor jongeren om online geld te verdienen, zijn: online enquêtes invullen, (zelfgemaakte) spullen verkopen, stockfoto’s verkopen en cashback geld terugvragen. Hieronder lees je hoe het werkt.

Online enquêtes invullen

De makkelijkste manier om online geld te verdienen, is door online vragenlijsten in te vullen. Je krijgt per ingevulde vragenlijst een vast bedrag, bijvoorbeeld €5 of €10. Meestal zijn de vragen multiple choice, dus veel tijd hoeft het niet te kosten.

Start met enquetes invullen »

Cashback terugvragen

Deze tip gaat vooral om besparen, maar uiteindelijk kan het er wel voor zorgen dat je meer geld overhoudt. Stel, je wilt een nieuwe rugtas kopen van je kleedgeld. Dan kun je natuurlijk naar het centrum gaan om te winkelen. Maar wie slim om wil gaan met geld, bestelt deze rugzak online. Bij een cashback-website, om precies te zijn. Cashback websites werken samen met grote webshops en bieden de spullen tegen een extra korting aan. Als jij een product koopt, krijgen zij een deel van de korting en jij krijgt het andere deel teruggestort op je account of op je rekeningnummer. Zo bespaar je op iets wat je anders toch wel zou kopen. Bij een rugzak van €50, kun je met 15% korting €7.50 terugkrijgen. Dat is snel verdiend!

Start met cashback shoppen »

(Zelfgemaakte spullen) verkopen

Een andere manier om online geld te verdienen, is door spullen te verkopen via Marktplaats. Je hebt vast wel speelgoed dat je niet meer gebruikt, of kleding die je niet meer past. Als je ouders het goed vinden en je broertje of zusje het niet nodig heeft, dan kun je het verkopen. Wat je hiermee verdient, hangt af van de volgende dingen:

  • Hoe graag wil iemand jouw product hebben?
  • Is het een uniek product, of zijn er veel dezelfde advertenties?
  • Hoe vaak is het product gebruikt?
  • Van wat voor merk is het product?
  • Zit er nog garantie op het product? Heb je het aankoopbewijs nog?
  • Wat is de aanschafprijs van het nieuwe product?

Heb je de smaak van verkopen te pakken? Bereik nog meer mensen door de advertentie op social media te plaatsen, zoals Facebook of Instagram. Let op: deze platforms zijn bedoeld voor jongeren van 13 jaar en ouder.

Een derde manier om je bereik te vergroten, is door een eigen website op te richten. Hier komt heel veel bij kijken, maar als je ervan houdt, is het erg leuk om te doen. Bovendien leer je vaardigheden aan die op latere leeftijd goed van pas komen.

Stockfoto’s verkopen

Maak jij mooie foto’s? Probeer deze foto’s online te verkopen als stockfoto. Een stockfoto is een rechtenvrije foto die een organisatie kan gebruiken voor reclame-uitingen, zoals de website of de folder. Per foto krijg je een klein bedrag, bij grote Stockfoto-websites gemiddeld €0,30 per verkochte foto. Wat je salaris precies wordt, hangt ervan af hoe succesvol jouw foto is en hoeveel tijd het jou heeft gekost om de foto te maken en te bewerken. Waarschijnlijk word je er niet rijk van, maar het is wel een van de allerleukst manieren om als jongere geld te verdienen.


2. Supermarkt (vakken vullen)

blank

Werken in een supermarkt is de populairste baan onder jongeren van 15 en 16 jaar oud. Het lijkt erg saai, maar je zult zien dat het reuze meevalt. Je werkt namelijk in een winkel en daar komen allerlei soorten mensen. Elke keer maak je dus wel wat mee. Bovendien werk je in een team van andere, jonge collega’s. Dit kan erg gezellig zijn, vooral tijdens de pauzes, natuurlijk. Maar wat verdien je nu eigenlijk in zo’n supermarkt? Hieronder staat een gemiddelde van het loon en de vakantietoeslag voor vakkenvullers van 15, 16 en 17 jaar oud.

Leeftijd Per maand Per week Per dag
15 jaar €505,45 €116,65 €23,33
15 jaar – vakantietoeslag €40,44 €9,33 €1,87
16 jaar €581,25 €134,15 €26,83
16 jaar – vakantietoeslag €46,50 €10,73 €2,15
17 jaar €665,50 €153,60 €30,72
17 jaar – vakantietoeslag €53,24 €12,29 €2,46

Vergelijk en let op bonussen

Het exacte loon verschilt een beetje per supermarkt. Voordat je solliciteert, is het dus goed om te vergelijken wat de supermarkten bij jou in de buurt betalen. Let daarnaast op extraatjes die worden aangeboden. Bij Albert Heijn was er bijvoorbeeld een regeling waarbij je ouders punten konden sparen bij elke boodschap die ze deden, waarmee medewerkers een bonus opbouwden.


3. Horeca

blank

In de horeca kun je op jonge leeftijd al terecht. Het is een hele grote sector waar veel werk in te vinden is. Wat dacht je van een bijbaan bij een restaurant, op een camping, in een speeltuin of in een pretpark? Wat je op welke leeftijd mag doen, wordt bepaald door de Koninklijke Horeca Nederland (KNH). Hieronder een samenvatting:

13 jaar en 14 jaar

Op deze leeftijd mag je in de horeca helpen met ‘niet-industriële hulparbeid van lichte aard’. Dat betekent dat je niet mag werken met machines en niet met gevaarlijke stoffen zoals bijtend schoonmaakmiddel. Uiteraard is het ook verboden om alcohol te schenken. Wat wel mag, is helpen met kleine, niet-gevaarlijke klusjes.

Hoeveel je verdient, verschilt per horecagelegenheid. Voor 13- en 14-jarigen is er namelijk nog geen wettelijk minimumloon (WML) vastgelegd. Het zal waarschijnlijk iets minder zijn dan dat een 15-jarige verdient.

15 jaar

Als 15-jarige mag je al iets meer taken doen. Je mag nog steeds niet met geautomatiseerde afwasmachines werken, wel is het toegestaan om de hoofdafwasser te helpen. Bijvoorbeeld met spullen wegzetten, poleren, met de hand afwassen of met de hand drogen. Werken in een ruimte waar alcohol wordt geschonken, is verboden.

Het minimum jeugdloon voor mensen van 15 jaar binnen de horeca, is €526,85 per maand (per 1 juli 2022).

16 jaar

Als je 16 jaar of ouder bent, mag je werken als commerciële maaltijdbezorger. Daarnaast mag je in ruimtes werken waar alcohol wordt geschonken. Je kunt nu dus daadwerkelijk in een restaurant of bar bedienen, in plaats van allerlei andere klusjes op te knappen.

Het minimum jeugdloon voor mensen van 16 jaar binnen de horeca, is €605,90 per maand (per 1 juli 2022).

Extra verdienen dankzij fooien

Wat werken in de horeca extra leuk maakt, zijn de fooien die je verdient. De meeste organisaties stoppen alle fooien van de avond in een fooienpot. Eén keer per week wordt het fooi dan verdeeld over alle medewerkers die hebben gewerkt. Je krijgt dan meestal fooi dat overeenkomt met het aantal uren dat je hebt gewerkt. Als je in een goed restaurant werkt waar de mensen tevreden zijn, leveren de fooien een aardig zakcentje op!

Je mag niet altijd werken

In de horeca gelden strenge regels voor jongeren. Zo mag je als 13- of 14-jarige niet op schooldagen en zondagen werken. Als je 15 jaar oud bent mag je per werkdag maximaal 2 uur werken. Op zondag werken mag, maar dan heb je wel uitdrukkelijke toestemming nodig. Tijdens schoolweken mag je niet meer dan 12 uur per week werken, in de vakantie niet meer dan 40 uur. Voor 16-jarigen zijn de regels al iets soepeler. Hoe het precies zit met de werktijden en regels, lees je op deze website.


4. Krantenwijk of folderwijk

blank

Vind je het fijn om veel buiten te zijn en lekker je eigen ding te doen? Maakt het jou niet uit als je vroeg op moet en af en toe door de regen moet? Dan is een krantenwijk of folderwijk een goede manier om als jongere geld te verdienen.

Kranten en folders bezorgen, mag al vanaf een leeftijd van 13 jaar oud. Als je graag een avondkrant of reclamedrukwerk wilt bezorgen, dan moet je wachten tot je 15 jaar oud bent.

Verdienste per folder/krant

Wat je verdient, verschilt per persoon. Bij dit werk heb je geen minimumloon. Je krijgt namelijk een vast bedrag per krant of folder. Gemiddeld ligt dit bedrag tussen de €20 en €40 per week en tussen de €100 en €150 per maand. Hoe sneller je bent, hoe meer je omgerekend verdient.

Bonus met kerst

Aan het einde van het jaar gaan de meeste krantenbezorgers langs de deuren om iedereen een prettige kerst te wensen. Tevreden mensen, steken de bezorger dan een zakcentje toe, bijvoorbeeld €1 of €2. Als je dat bij tientallen huizen doet, heb je zo een leuk extraatje voor de kerstdagen.


5. Oppassen

blank

Ben je goed met kinderen en kun je zelfstandig werken? Misschien is een bijbaan als oppas dan wel iets voor jou. Veel kinderen van 12 en 13 passen al eens op hun jongere broertje of zusje. Wettelijk gezien geldt een minimumleeftijd van 14 jaar. Vanaf die leeftijd kunnen buren en andere kennissen je dus inschakelen als oppas.

Oppassen kan best wel spannend zijn, omdat je met kinderen werkt. Er kan altijd iets onverwachts gebeuren en een gevaar zit in een klein hoekje. Het werk is dus niet voor iedereen geschikt. Overleg met je ouders of jij al klaar bent voor een bijbaan als oppas.

Een mooi uurloon

Als oppas verdien je gemiddeld tussen de €3,25 en €5,50 per uur. Hoeveel je als oppas verdient, hangt af van de volgende dingen:

  • Hoe oud ben je? Hoe ouder, hoe meer je verdient.
  • Hoeveel ervaring heb je? Hoe meer ervaring je hebt, hoe meer je verdient.
  • Op welke tijdstippen pas je op? Een kind vermaken of op bed leggen, kost nu eenmaal meer werk dan een avond tv kijken en de babyfoon checken.
  • Op hoeveel kinderen pas je op? Hoe meer kinderen, hoe meer werk en verantwoordelijkheid, dus hoe hoger het uurloon.

6. Klusjes in de buurt

Ken je de oude uitdrukking ‘Heitje voor een karweitje’ nog, misschien van je ouders of grootouders? ‘Heitje’ betekent kwartje, dat is 25 guldencent. Deze uitdrukking betekende dus dat je een kwartje kreeg voor kleine klusjes in en om het huis. Tegenwoordig hebben we geen guldens meer en kun je weinig kopen van het ‘heitje’. Toch is het nog steeds populair om als jongere geld bij te verdienen met klusjes. Hieronder een overzicht van klusjes voor kinderen vanaf 12 jaar:

  • Auto’s wassen en auto-interieur uitzuigen
  • In de tuin helpen met grasmaaien, onkruid wieden, harken, zaaien et cetera
  • Ramen lappen/zemen
  • Boodschappen helpen inruimen
  • Stofzuigen

De meeste ouders en buren betalen tussen de €2 en €3 per klusje. Als je twee klusjes per uur oppakt, verdien je misschien wel €6 per uur. Dat is meer dan het minimumjeugdloon van een 15-jarige.


7. Werken bij de boer

blank

In Nederland werken meer dan 55.000 boeren. Sommige boeren hebben vee voor het melk of voor het vlees, andere boeren hebben fruitgaarden of groentetuinen. Daar wordt keihard gewerkt en alle hulp is welkom. De klusjes die je bij de boer kan doen, zijn:

  • Fruit plukken
  • Stallen uitmesten
  • Dieren voeren
  • Bloemen water geven
  • Land bemesten
  • Aardappels plukken

Op deze website vind je informatie over het werken in de agrarische sector op jonge leeftijd. Een bijbaan bij de boer is meestal seizoensgerelateerd. In bepaalde maanden moet er namelijk geoogst worden, en dat is voor de boer de drukte tijd van het jaar.

Wat je verdient, verschilt per boerenbedrijf. Het minimumsalaris om in de akkerbouw te werken zonder diploma, is €963 per maand. Het maximumsalaris is €2703 per maand. Maar als je net begint, verdien je waarschijnlijk niet meer dan €1754 bij een volle werkmaand.


8. Meehelpen op een camping

blank

In de vakanties bijverdienen? Dan is meewerken op een camping een goed idee! Je werkt in een hele leuke omgeving en het vakantiegevoel is nooit ver weg. Mogelijk kun je helpen met:

  • IJsjes verkopen
  • Animeren in het animatieteam
  • Het terras netjes neerzetten
  • De dieren (als die er zijn) verzorgen
  • Gras van de campingvelden maaien

Informeer bij de campings bij jou in de buurt of ze hulp kunnen gebruiken. Gemiddeld verdien je als 15- en 16-jarige €5,54 per uur. Als je 13 of 14 jaar bent, verdien je waarschijnlijk tussen de €3,50 en €5,50 per uur. Het ligt aan de afspraken die je met de camping maakt.


9. Boodschappen doen voor ouderen

Boodschappen doen is een terugkerende taak. Voor veel oudere mensen is dit echter een hele opgave. De rit naar de supermarkt is spannend, in de winkel is het erg druk en het tillen van de boodschappen is zwaar. Natuurlijk kunnen ouderen ervoor kiezen om een bezorgingsdienst te vragen, maar de meeste ouderen zijn niet zo digitaal vaardig. Veel liever vragen ze hulp aan een sterke jongeman of jongedame. Jij kan diegene zijn! Voor deze werkzaamheden is geen vaste prijs, dat moet je met de oudere afspreken. Spreek bijvoorbeeld een vast bedrag voor het halen af of dat je het wisselgeld mag houden. Het is echter wel belangrijk dat je eerlijk bent over het wisselgeld en het bonnetje goed bewaart. Tip: verdien extra bij door de boodschappen op te bergen en de lege flessen weg te brengen.


10. Lege flessen wegbrengen

blank

In de meeste huishoudens wordt flink wat frisdrank gedronken. En de lege flessen, die leveren statiegeld op. Maar het wegbrengen van de lege flessen? Daar zien veel mensen tegenop. Voor jou een mooie kans om wat extra bij te verdienen. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat jij de lege flessen wegbrengt en het statiegeld mag houden.

Bij een klein plastic flesje verdien je €0.15, bij een groot plastic flesje verdien je €0.25. Na het inruilen van de flessen, krijg je een statiegeldbonnetje. Dit bonnetje kun je bij de kassa inruilen voor cash, of gebruiken om boodschappen van te kopen.


11. Honden uitlaten

Een hond moet in principe drie keer per dag uitgelaten worden. De meeste mensen vinden dit leuk om te doen, alleen hebben ze niet altijd genoeg tijd. Toch vinden ze het belangrijk dat het goed gaat met hun dier, dus zijn ze best bereid om een beetje te betalen zodat de hond toch vaak genoeg naar buiten kan. Dus als je goed met honden om kunt gaan, een verantwoordelijkheidsgevoel hebt en veel energie hebt, dan is dit de bijbaan voor jou!

Vanaf 16 jaar kun je solliciteren als hondenuitlater, je verdient dan gemiddeld tussen de €13 en €17 per uur. Als je voor jezelf werkt, is een tarief van €10 per hond per keer gebruikelijk. Mocht je meerdere honden tegelijk mee kunnen nemen, dan kun je een korting aanbieden.


12. Zelf spullen maken en verkopen

blank

Ben jij creatief en houd je van knutselen? Dan kun je zelf spullen maken en deze via het internet verkopen. Je kunt natuurlijk ook een kleine flyer maken en deze bij jou in de buurt of bij jou op school laten zien. Deze dingen kun je bijvoorbeeld maken:

  • Sieraden
  • Ansichtkaarten
  • Vriendschapsarmbandjes
  • Gezeefdrukte T-shirts
  • Origami
  • Canvas tassen met print
  • Kerstversiering
  • Paastakken

Hoeveel geld je verdient, is een vraag die lastig te beantwoorden is. Als richtlijn kun je gebruiken: vraag twee keer zoveel geld als het materiaal dat het je gekost heeft. Dus als je bijvoorbeeld €3 uitgeeft aan de kralen voor een ketting, dan kun je de ketting voor €6 verkopen. Bij kunstwerken en zelfgemaakte materialen, is er geen vaste prijs. Dus als je wat meer kan vragen, dan mag je dat gerust proberen.


13. Ouderen helpen met hun computer

Als jij nu tussen de 12 en 20 jaar oud bent, dan ben je opgegroeid met telefoons, computers, internet en alle andere digitale spullen. Maar de oudere generatie heeft dit allemaal op latere leeftijd moeten leren. Sommige ouderen zijn er nooit aan begonnen en worden nu toch gedwongen om apparaten te gebruiken. Inloggen op de website van de Belastingdienst, Skypen met de kleinkinderen, opzoeken hoe laat de winkel sluit: zelfs op hoge leeftijd komt een computer of mobiele telefoon goed van pas. Alleen wat hulp is daarbij wel welkom!

Voor jezelf of via een flexpool

Daarom kun je computerhulp (aan huis) worden. Je helpt bijvoorbeeld om mail in te stellen of wifi te installeren, of je legt uit hoe een apparaat precies werkt. Spreekt dit werk jou aan? Maak dan een mooie flyer met je werkzaamheden en verspreid deze in de buurt. Overleg met je ouders wat een redelijke vergoeding zou zijn. Op basis van je ervaring, hoeveel tijd het kost et cetera. Of schrijf je in voor de flexpool van Young Capital, dan krijg je een bericht als er nieuwe vacatures als computerhulp zijn.


Een bijbaan levert je meer op dan geld

Dit artikel gaat over de bestbetaalde bijbanen voor jongeren van 12, 13, 14, 15 en 16 jaar. Geld verdienen is natuurlijk belangrijk, want dan kun je meer leuke dingen doen en meer spullen kopen. Maar wist je dat werken als jongere nog veel meer voordelen heeft? Je leert een heleboel!

Ten eerste leer je om afspraken te maken met de werkgever en om deze na te komen. Dat vraagt om discipline, wat je op je vervolgstudie ook weer nodig zal hebben. Ten tweede leer je om samen te werken met je collega’s. Met wat geluk houd je er leuke vrienden aan over! Bij sommige bijbanen heb je veel contact met mensen, waardoor je veel mensenkennis opdoet en beter leert communiceren. Verder leer je om beter met geld om te gaan, waardoor je later minder kans hebt om in de schulden te raken. En dat staat allemaal nog los van alles wat je inhoudelijk over je werk leert! Genoeg redenen dus om als jongere bij te gaan verdienen.


Tip: overleg met je ouders of verzorgers

Voor de meeste baantjes onder de 16 jaar oud, heb je een handtekening van je ouders nodig. Daarnaast moeten je ouders het goedvinden dat je van huis gaat om te werken. Een andere reden dat het handig is om je ouders hulp te vragen, is vanwege de administratie. Bij de meeste salarissen zie je het woord ‘bruto’ staan – dat betekent dat er nog belasting afgaat. Je ouders kunnen je uitleggen hoe dat zit en met je berekenen hoeveel je overhoudt.


Conclusie

Er zijn meer dan tien manieren om geld bij te verdienen als jongere. De makkelijkste manier om geld bij te verdienen, is door online enquêtes in te vullen. Als je dit snel doet, verdien je een uurloon dat hoger is dan elke andere bijbaan voor jongeren. Met de klassieke bijbanen voor jongeren verdien je ook prima: een krantenwijk, vakkenvullen of de horeca. Ben je een natuurliefhebber? Kijk dan of je bij kunt verdienen door mee te helpen op een camping of boerderij. Voor wie een sociale bijbaan zoekt, is het helpen van ouderen, oppassen of het uitlaten van honden misschien wel wat. Bedenk dat je met een eigen baan geld verdient als jongere en tegelijkertijd veel leert. Win-win, dus! Overleg vooraf wel even met je ouders.