Bijverdienen naast je baan: 20 manieren

Laatst bijgewerkt: 31 augustus 2022


Heb je al een baan maar draai je niet genoeg uren, wil je wat meer financiële armslag creëren of zoek je simpelweg een nuttige invulling van je vrije tijd? Dan is het vaak geen enkel probleem om naast je bestaande werk wat te gaan bijverdienen.

In dit artikel bespreken we 20 manieren om bij te verdienen naast je gewone werk. Deze methoden zijn heel divers van aard en er zit dus al snel wat voor jou tussen. Ook bespreken we alles wat je moet weten als je naast een reguliere baan wilt gaan bijverdienen.


1. Enquêtes invullen voor geld

blank

Iedereen die elke dag wat tijd over heeft kan online enquêtes invullen en daar een kleinigheid mee verdienen. De onderzoeken zijn vaak heel divers waardoor het leuk en afwisselend is om te doen. Hoe langer een vragenlijst, hoe meer je ermee kunt verdienen. Reken echter niet op meer dan ongeveer 10 euro per enquêtesite per maand.

Met elk afgerond onderzoek verdien je punten die je vanaf een bepaalde drempel kunt laten uitbetalen. Het geld komt dan rechtstreeks op je bankrekening. Sommige enquêtesites werken in plaats daarvan met een cadeaushop waar je fysieke producten of (digitale) tegoedbonnen kunt uitkiezen door punten in te wisselen.

Er zijn verschillende websites waar je een account aan kunt maken om meteen te beginnen met je eerste enquête. We bespreken de populairste en beste opties hiervan op onze pagina over betaald enquêtes invullen.

Start met geld verdienen met enquetes »


2. Producten testen & houden

Veel fabrikanten willen graag weten of een nieuw product daadwerkelijk in de smaak zal vallen bij consumenten. Om dat te peilen verspreiden ze regelmatig hun producten gratis bij speciale testpanels. Daar kunnen gewone consumenten zoals jij hun mening geven.

Door je bij een panel in te schrijven kun je gratis producten ontvangen en beoordelen. De producten mag je vrijwel altijd gewoon houden. Dit geldt natuurlijk sowieso voor eten en drinken dat je proeft, maar het kan ook gaan om elektronica, tijdschriften, beauty producten en nog veel meer.

De verdiensten zijn normaal gesproken niet heel groot. Soms kun je een vergoeding krijgen voor jouw review, maar vaker is het belangrijkste voordeel dat je het gratis ontvangen artikel na het testen mag houden. Wanneer je daardoor zelf een aankoop uit kunt sparen kun je geld ergens anders voor gebruiken. Op die manier word je er dus toch beter van.

Gratis producten testen »


3. Affiliate marketing

blank

Een stuk makkelijker dan een eigen webshop oprichten is affiliate worden van een andere webshop of website. Je krijgt als affiliate dan een unieke link naar de website van die leverancier of dienst. Door jouw bezoekers naar die link te sturen kun je geld verdienen. Soms is het voldoende dat ze alleen naar de site gaan, vaker moeten ze ook echt wat kopen. Zodra ze dat doen ontvang jij daar een vergoeding voor.

Het mooie van affiliate links is dat je ze niet alleen op websites kunt gebruiken. Videomakers en streamers op YouTube gebruiken ze bijvoorbeeld in de omschrijving van hun video’s. Of ze sturen hun kijkers tijdens de video rechtstreeks naar hun eigen link toe. Je kunt de links daarnaast ook inzetten op je Facebookpagina, in je tweets op Twitter en op Instagram.

Voor je affiliate links gebruikt op een ander platform dan je eigen website moet je wel goed de voorwaarden van die dienst doornemen. Vaak moet je namelijk verplicht vermelden dat je gesponsord wordt, of dat je geld verdient wanneer mensen op een bepaalde link klikken. Zo kunnen bezoekers, fans en followers beter beoordelen of je wel objectief bent wanneer je een ander bedrijf aanprijst.

Start met affiliate marketing »


4. Eigen website/webshop beginnen

Heb je een uniek idee voor een website of webwinkel en zou je het leuk vinden om daar geld mee te gaan verdienen naast je baan? Een website of webwinkel beginnen is niet eenvoudig maar biedt wel veel kansen op goede verdiensten. Dat staat of valt met je concept en of dat echt iets toevoegt voor je bezoekers en/of klanten. Wanneer je een uniek idee hebt of een nieuwe twist geeft aan bestaande concepten kun je het verschil maken met je concurrenten.

Vooral wanneer je een webwinkel helemaal in eigen beheer wilt (laten) ontwerpen en ontwikkelen vergt dat veel tijd en inspanning. Volledig op maat gemaakte websites en webwinkels kunnen al snel heel duur worden. Je kunt daarom ook kiezen voor een platform zoals Jimdo, Wix of Weebly. Daar kun je kiezen uit standaard designs en hoef je alleen nog maar foto’s en teksten toe te voegen.

Nog een stukje ingewikkelder is het ontwikkelen van een eigen webshop. Je krijgt dan namelijk ook direct te maken met allerlei wet- en regelgeving die speciaal voor webshops is ingesteld. De regels zijn er om de rechten van consumenten te beschermen en er wordt ook streng op toegezien. Zorg dat zaken zoals privacy, zichttermijn, retourbeleid, een duidelijke prijsweergave en nog veel meer zaken dus helemaal op orde zijn voor je live gaat met je webwinkel.

Door gebruik te maken van aanbieders van gehoste webshops zoals Shopify of MijnWebwinkel.nl maak je het jezelf direct een stuk makkelijker. Je hoeft dan alleen een ontwerp uit te kiezen, rubrieken aan te maken, teksten en artikelen toe te voegen en je webwinkel open te zetten. Je kunt daarna direct beginnen met promotie en verkoop.

Start een eigen webshop/website »


5. Klusjes doen voor anderen

blank

Er zijn altijd mensen in je wijk of straat die hulp kunnen gebruiken bij kleine klusjes. Dat kan zo eenvoudig zijn als boodschappen doen, het gras maaien, de heg knippen of simpele reparaties uitvoeren. Plaats dus gerust eens een advertentie voor jouw diensten op het prikbord van je lokale supermarkt of plaats een oproepje in je lokale buurtkrant. Vraag een klein bedrag voor het doen van de klusjes om in korte tijd wat klandizie te verzamelen. Je leert steeds meer mensen in je buurt kennen en maakt ze blij terwijl je ook nog wat kunt bijverdienen, een perfecte situatie.

Je kunt overigens ook digitaal klusjes doen. Denk hierbij aan eenvoudig computerwerk zoals artikelen toevoegen aan een webshop, foto’s opzoeken voor producten, adressen verzamelen via internet en ander handmatig werk waar weinig energie in hoeft te gaan zitten. Het kan vanwege de eenvoudige aard van het werk wel snel saai worden. Zet dus gerust een muziekje op en ga dan lekker aan de slag. Je kunt een vergoeding per uur of per stuk overeenkomen. In dat tweede geval kun je meer verdienen wanneer je werktempo omhoog gaat.

Digitale klusjes kun je vinden via een website zoals Fiverr.com. Daar kun je ook zelf een advertentie plaatsen wanneer je heel specifieke diensten aan kunt bieden.


6. Influencer worden

Influencers zijn een relatief nieuw fenomeen. Weliswaar zijn er altijd zogenaamde thought leaders geweest, maar dankzij het internet (en de vele verdienmogelijkheden die daarmee gepaard gaan) kan het inmiddels een volwaardige digitale carrière zijn. De meeste populaire influencers vind je op een platform zoals Twitter of Instagram waar ze een grote schare fans en followers hebben verzameld. Ook jij kunt je daar dus op begeven om mensen aan je te binden.

Een influencer is vaak een expert op een bepaald gebied. Denk aan mode, beauty, opvoeding of technologie. Het kan echter ook gaan om mensen die populair zijn vanwege een carrière als acteur, muzikant, zangeres of model. Waarschijnlijk heb jij zelf de beste kans op succes wanneer je jezelf als deskundige of opiniemaker profileert. Een goed onderwerp kiezen, iets waar je veel affiniteit (en kennis) van hebt, is dus een absolute vereiste. Geloofwaardigheid en toegankelijkheid zijn namelijk belangrijke factoren die bepalen of je populair zult worden.

Wanneer je eenmaal een groep volgers en fans hebt verzameld zijn er diverse manieren om daar geld mee te gaan verdienen. Dat kan bijvoorbeeld middels partnerschappen met bedrijven. Je promoot hun producten rechtstreeks bij jouw publiek. Ook met affiliate links kun je omzet genereren. Het is wel belangrijk om onderzoek te doen naar de partijen waar je mee in zee gaat. Wanneer een product slecht is of een bedrijf jouw volgers zelfs oplicht werkt dat namelijk ook negatief voor jouw populariteit en geloofwaardigheid.


7. Beleggen

blank

Om te beleggen heb je tegenwoordig alleen nog maar een computer of smartphone met internet nodig. Het kan enorm leuk en uitdagend zijn om jezelf naast je vaste baan in beleggingen te verdiepen. Wanneer je zelfstandig gaat beleggen (bijvoorbeeld met een app) kun je met nog meer interesse dan eerder het nieuws in de gaten houden en inspelen op bewegingen in de markt.

Er zijn verschillende manieren om te beleggen. Geheel zelfstandig biedt natuurlijk de grootste uitdaging en het meeste plezier wanneer je investeringen goed uitpakken. Er is echter ook meer risico aan verbonden. Je kunt risico’s afdekken door extra te betalen voor beleggingsadvies, of het beheer zelfs helemaal uit handen geven door mee te doen aan een beleggingsfonds.

Het is erg belangrijk dat je bij beleggen naar de lange termijn kijkt. Wanneer je in korte tijd veel geld wilt verdienen gaat dit namelijk ook vaak met grotere risico’s gepaard. Daarnaast is het van essentieel belang om alleen geld te beleggen dat je ‘over’ hebt. Dat kan bijvoorbeeld om een deel van je spaargeld gaan. Zolang je maar in het oog houdt dat je ook je geld kunt verliezen.

Tips over beleggen? Bezoek Beleginfo.nl


8. Producten verhuren

Het is vaak voordeliger om iets te huren dan om het zelf te kopen. Dat geldt bijvoorbeeld voor allerlei gereedschap dat behoorlijk duur in de aanschaf is en je soms maar een dag lang nodig hebt voor een klus. Daar kun je op inspringen door dergelijke materialen zelf te gaan verhuren.

Het kan in de eerste plaats gaan om het verhuren van voorwerpen die je al in bezit hebt. Je kunt echter ook investeren in materialen die populair zijn, speciaal om ze te gaan verhuren. Het aan de man brengen van je verhuurservice doe je het beste lokaal, met een advertentie in het buurtblad of op een advertentiesite zoals Marktplaats.nl.

Om je diensten aantrekkelijker te maken kun je aanvullend de service bieden om (tegen een meerprijs) de voorwerpen te brengen en weer op te halen. Met name wanneer het gaat om zoiets groots als een steiger zullen veel mensen daar graag gebruik van maken. Het is dan wel nodig om een auto met karretje te hebben.

Denk goed na over zaken zoals verzekeringen en een eventuele borg voor kostbaar verhuurmateriaal. Op die manier dek je de financiële risico’s voor jezelf af. Ook voorkom je gedoe met je klanten wanneer er iets kapot gaat of kwijt raakt.


9. Tweedehands producten verkopen

blank

Door tweedehands producten te verkopen ben je milieubewust bezig door verschillende artikelen een tweede leven te geven. Daarnaast verdien je er ook op een leuke manier geld mee naast je reguliere baan. Je kunt op websites voor tweedehands artikelen zoals Marktplaats.nl artikelen zo goedkoop mogelijk inkopen en ze met winst verkopen.

Enkele goede manieren om je winst te vergroten:

  • Kapotte artikelen zoals elektronica repareren en weer verkopen.
  • Grote partijen goederen opkopen en elk artikel individueel weer te koop aanbieden.
  • Tweedehands markten bezoeken en spullen die je daar voordelig aanschaft met winst online verkopen.

Margeregeling

Hou er wel rekening mee dat je te maken kunt krijgen met de margeregeling. Wat houdt dit in? Wanneer je tweedehands artikelen verkoopt hoef je normaal gesproken geen Btw in rekening te brengen aan je klanten. Maar je kunt die omzetbelasting wel verschuldigd zijn aan de Belastingdienst.

Je kunt er dan voor kiezen om Btw te berekenen over de winst die je met de artikelen hebt gemaakt. Oftewel, verkoopprijs min inkoopprijs is de winst (marge), en daar bereken je de Btw over. Dat wordt dus de margeregeling genoemd.

Je administratie kan hierdoor helaas wel complex worden, lees je dus goed in. Dat kan bijvoorbeeld op deze pagina over de margeregeling van de KvK.


10. Handelen in kunst

Je hoeft zeker geen kunstexpert te zijn om zelf in kunstwerken te gaan handelen. Natuurlijk moet je eerst kunst kopen om het te kunnen verkopen, maar dat kan ook al voor enkele honderden euro’s. In tegenstelling tot wat veel mensen denken hoef je dus echt geen tienduizenden euro’s paraat te hebben.

Wanneer kunst je interesse heeft kan erin handelen een mooie en potentieel lucratieve manier zijn om daar meer mee te doen. Passie voor kunst en jouw gevoel daarbij over kunnen brengen op anderen is wel een vereiste. Maar als deze bijverdienste je interesse heeft zit het met je belangstelling voor kunst waarschijnlijk ook wel goed.

Het is overigens geen noodzaak om allerlei galerieën af te lopen op zoek naar nieuwe kunstenaars. Het is ook altijd een optie om op tweedehands markten of lokale kunstexposities je licht op te steken en kleinere en oudere werken te verzamelen. En wie weet vind je daar wel een mooi werk van een bekende kunstenaar dat je voor een lage prijs aan weet te schaffen.


11. Eigen cursus maken en verkopen

blank

Wanneer je veel verstand hebt van een bepaald onderwerp kun je geld verdienen door jouw kennis en ervaring te delen met anderen. Dat kan bijvoorbeeld door je eigen cursus te gaan samenstellen en verkopen. De onderwerpen waar je uit kunt kiezen zijn enorm breed. Het kan gaan om nuttige zaken zoals een cursus boekhouden of Excel, maar ook om een hobby waar veel mensen meer mee willen doen.

Een online workshop die cursisten in hun eigen tempo kunnen doorlopen heeft bij veel mensen de voorkeur. Je kunt echter ook kiezen voor een fysieke cursus of een bepaald aantal live webinars. Die laatste twee opties hebben als voordeel dat de cursisten ook direct vragen kunnen stellen. Dat houdt de cursus voor jou leuk en afwisselend, maar je bent er wel meer tijd aan kwijt.

Het bepalen van een prijs voor jouw cursus kan lastig zijn. Het beste zoek je online naar een vergelijkbaar cursusaanbod om je eigen prijs op te baseren. Richt jezelf echter in de eerste plaats op kwaliteit. Zorg daarnaast voor veel promotie via mond-tot-mondreclame en positieve reviews, dat is waar veel mensen waarde aan hechten.


12. Les (of bijles) geven

Je kunt je kennis en ervaring ook inzetten door les of bijles te gaan geven. Door bijles te geven help je kleine groepjes of individuele leerlingen meer vaardigheid te krijgen in een bepaald onderwerp of vak. Het grote voordeel daarvan is dat je het eenvoudiger na kantoortijd kunt doen, zoals in de avond. Je kunt dan overdag gewoon naar je reguliere baan, want de leerlingen zitten dan normaal gesproken op school.

Natuurlijk is deze bijverdienste niet voor iedereen weggelegd want je moet veel kennis hebben van een bepaald vak. Maar dat niet alleen, je moet het materiaal ook goed over kunnen brengen op anderen. Tot slot is het ook prettig wanneer je dat leuk vindt om te doen, want jouw enthousiasme kan voor veel leerlingen echt het verschil maken.

Wanneer je echt voor de klas wilt gaan staan zijn daar vaak ook mogelijkheden voor. Het is echter wel wat lastiger want je mag in Nederland niet zomaar voor de klas gaan staan. Wie weet heb je in het verleden al in het onderwijs gewerkt maar ben je toch een andere richting op gegaan met je carrière? Dan heb je vaak de kans om no alsnog als bijverdienste te gaan lesgeven, bijvoorbeeld als invalkracht op een basisschool.


13. Cashback shoppen

blank

Vrijwel iedereen doet tegenwoordig inkopen via internet. Of het nu gaat om noodzakelijke uitgaven of leuke hebbedingetjes, je favoriete producten aanschaffen via een cashback website kan je een leuk zakcentje opleveren. Daarnaast bieden deze websites vaak aanvullende voordelen, zoals kortingen op bepaalde artikelen of in geselecteerde webwinkels.

Er zijn meerdere cashback websites beschikbaar voor Nederlandse consumenten. De beste daarvan bespreken we op onze pagina over cashback sparen. Daar kies je zelf bij welke site jij je het beste aan kunt melden. Het kan slim zijn om alleen lid te worden bij het meest complete platform, zodat je daar zo snel mogelijk een aantrekkelijk bedrag bij elkaar kunt sparen. Je aankopen over meerdere websites spreiden is vaak minder handig, want dan duurt het sparen langer.

Het is wel goed om te weten dat cashback sparen geen goed verdienmodel is wanneer je echt een bijbaan zoekt. Je geeft namelijk altijd meer geld uit dan dat je terugkrijgt. Per keer gaat het om slechts een paar procent van het aankoopbedrag. In de loop van de tijd kan dit echter wel optellen tot een leuk bedrag waarmee je iets extra’s kunt doen. Zolang het gaat om artikelen die je sowieso nodig had is dat dus heel goed voor je portemonnee.


14. E-sports

Wanneer je veel plezier hebt in gamen en er ook nog eens behoorlijk goed in bent kun je een carrière als E-sporter overwegen. De beste spelers van populaire multiplayer games kunnen daar namelijk veel geld mee verdienen. Het leuke hieraan is dat je meteen kunt beginnen met oefenen en daar ook nog niets voor op hoeft te geven. De kans is namelijk groot dat je gamen in je vrije tijd al heel leuk vindt wanneer je een bijverdienste als E-sporter overweegt.

Wat is er voor nodig om een goede E-sporter te zijn? Ten eerste moet je goed met druk om kunnen gaan, want de beste spelers houden ook in het heetst van de strijd hun hoofd koel. Daarnaast is het slim om jezelf op slechts een enkele game te richten en daar zoveel mogelijk tijd in te steken. Je moet elke gamemechanisme optimaal kennen en begrijpen, zodat je alles uit het spel kunt halen wat er in zit.

Je moet ook niet onderschatten hoeveel tijd en oefening erin gaat zitten om een topspeler te worden. Fysieke en mentale fitheid zijn daarom van vitaal belang. Als dat toch teveel gevraagd blijkt te zijn naast je reguliere werk kun je daarom ook overwegen om te gaan streamen terwijl je gamet. Op een platform zoals Twitch of YouTube zijn daar tal van mogelijkheden voor. Je kunt je daarbij ook makkelijker richten op games die jou goed liggen in plaats van de grootste competitieve spellen.


15. Online pokeren

blank

Online pokeren is enorm populair, ook om een zakcentje bij te verdienen. In tegenstelling tot andere spellen die je in een (online) casino kunt spelen is pokeren niet puur een kansspel. Natuurlijk heb je veel geluk nodig met de kaarten die je krijgt, maar je tactische beslissingen tijdens het inzetten kunnen de resultaten wel enorm beïnvloeden. Wanneer je heel bedreven bent in pokeren kun je er geld mee verdienen. Zet wel alleen geld in dat je kunt missen als je onverhoopt verliest.

Het speltype dat online het vaakst wordt gespeeld is Texas Hold ‘Em. Bij deze spelvorm mag je geen kaarten inwisselen en wordt er elke ronde door twee spelers verplicht ingezet (de big blind en de small blind). Inzetten en bluffen zijn bij deze spelvorm belangrijke ingrediënten van de strijd met de andere spelers. Wanneer je daar veel talent voor hebt kun je veel andere spelers achter je laten en er uiteindelijk met de hele pot met muntjes vandoor gaan.

Erg fijn aan online pokeren is dat je lange tijd kunt trainen tegen andere mensen zonder dat het je geld kost. Er zijn namelijk veel websites waar je kunt pokeren tegen echte tegenstanders zonder dat je nog geld hoeft in te zetten. Je kunt dan weliswaar ook niets winnen, maar je kunt wel je speltactiek ontwikkelen en ontdekken of je echt beter bent dan gemiddeld. Hou daarom in deze fase al nauwgezet je statistieken bij. Dan ontdek je vanzelf of je daadwerkelijk talent hebt om (semi-)professionele pokerspeler te worden naast je baan.


16. Vertaalwerk

Ben jij naast het Nederlands ook nog andere talen heel goed machtig? Dan kun je wellicht op een leuke en uitdagende manier bijverdienen als vertaler. Elke dag weer zijn talloze bedrijven zoals uitgevers en webshops op zoek naar professionele vertalers. Ze willen hun teksten van of naar het Nederlands vertalen. Bijvoorbeeld omdat een boek of magazine ook in een ander land uitgegeven zal worden, of omdat de webshop gaat uitbreiden naar een ander land.

De tarieven die je voor deze werkzaamheden kunt vragen kunnen het als bijverdienste zeer de moeite waard maken. Dat is wel afhankelijk van de taal die jij vloeiend spreekt en schrijft. Als dit om het Engels gaat mag je rekenen p stevige concurrentie en zijn de vergoedingen dus lager. Daar staat tegenover dat er ook behoorlijk veel opdrachten beschikbaar zullen zijn. Dat geldt in mindere mate voor talen zoals Frans en Duits. Kun je zonder problemen van en naar een taal zoals het Japans of Chinees vertalen, dan zijn de opdrachten beperkt maar kun je een vergoeding vragen die veel hoger is.

Natuurlijk moet je foutloos werk af kunnen leveren dus je taalniveau moet zeer hoog zijn. De betekenis van de tekst moet tenslotte helemaal hetzelfde blijven, terwijl die wel prettig leesbaar wordt. Dat kan op zichzelf al een behoorlijke uitdaging zijn, maar als je de taal toch minder beheerst dan je dacht kan een opdracht echt een worsteling worden.

Start met vertaalwerk »


17. Reclame, kranten of post rondbrengen

blank

Wil je eenvoudig wat bijverdienen in je eigen buurt? Dan kun je kiezen voor een bijbaan als post-, kranten- en/of folderbezorger. De verdiensten zijn vaak niet enorm hoog, vooral niet wanneer je folderbezorger wordt. Dat komt doordat deze werkzaamheden vooral door jongeren worden gedaan en ook maar weinig uren in de week in beslag nemen. Dat betekent echter dat je er ook zelf weinig tijd aan kwijt zult zijn en toch een zakcentje kunt bijverdienen naast je baan.

Kranten zoals dagbladen moeten vooral ’s morgens bezorgd worden. Daar moet je dus wel de mogelijkheid voor hebben voor je naar je werk gaat. Lokale nieuwsbladen die wekelijks of maandelijks worden uitgegeven kunnen vaak ook op een ander moment van de dag worden bezorgd dus daar heb je meer flexibiliteit in. Dat geldt ook voor het rondbrengen van reclamefolders.

De beste verdiensten kun je krijgen bij het bezorgen van post. Dat kan bijvoorbeeld via PostNL of een lokaal postbedrijf. Je krijgt dan een of meerdere wijken toebedeeld waar je meerdere keren per week de post gaat bezorgen. Die post wordt tegenwoordig bij je thuisbezorgd of kun je ophalen op een adres in de buurt. Vaak is de post al op straat en huisnummer gesorteerd, soms moet je dat zelf nog doen.

Voor dit werk is het handig als je een stevige fiets hebt en over een goede conditie beschikt. De fietstassen waar je de post in doet worden vrijwel altijd geleverd door het postbedrijf zelf.


18. Inpakwerk vanuit huis

Bedrijven die kleine artikelen produceren kunnen het inpakken en soms ook het monteren van die producten uitbesteden aan particulieren die willen bijverdienen vanuit huis. De artikelen en het inpakmateriaal worden bij je thuis geleverd en na verloop van tijd weer opgehaald. Je vindt dit werk traditioneel via thuiswerkcentrales. Die brengen bedrijven en thuiswerkers bij elkaar.

Helaas is het vinden van betrouwbare thuiswerkcentrales tegenwoordig niet zo eenvoudig meer. Er zijn namelijk niet enorm veel bedrijven meer die het inpak- en/of montagewerk door particulieren laten doen. Ze hebben namelijk weinig zicht op de manier waarop het werk wordt gedaan. Ze weten bijvoorbeeld niet of er kinderen meehelpen bij het werk (iets wat van de wet niet mag).

Vanwege het zeer beperkte aanbod is het zaak om goed op te letten waar je jezelf inschrijft voor dit type bijverdienste. Als je moet betalen om jezelf aan te melden bij een thuiswerkcentrale kun je dat beter niet doen. De kans is namelijk groot dat jij voor die thuiswerkcentrale het verdienmodel bent en nooit een vacature langs ziet komen.


19. Pakketpunt openen

blank

Door een pakketpunt te openen kun je geld bijverdienen naast je bestaande inkomstenstroom. Consumenten kunnen hun pakjes dan bij jou op komen halen of juist ter verzending aanbieden. Per pakketje verdien je telkens een klein bedrag.

Deze optie is helaas niet beschikbaar voor particulieren, alleen voor ondernemers. Pakketdiensten vinden dat belangrijk omdat ze willen dat iedereen op een veilige openbare plek terecht kan voor het halen of brengen van een pakketje. Het kan vooral als winkelier echter wel een mooie manier zijn meer mensen in je winkel te krijgen en voor elk contact een klein bedrag te ontvangen.

Er zijn in Nederland meerdere pakketbezorgers actief die allemaal over pakketpunten beschikken om de klant van dienst te zijn. Denk hierbij aan bedrijven zoals PostNL, DHL en DPD. Die kun je allemaal benaderen om een aanvraag als pakketpunt in te dienen. Dit kan vaak direct online worden afgehandeld.


20. Verhuur een kamer in huis (hospitaverhuur)

Geld verdienen zonder dat je daar heel veel tijd aan kwijt bent, en ook nog eens jouw bijdrage leveren om het woningtekort te verlichten? Dat kan door een kamer in je huis te verhuren als hospitakamer. Dat kan bijvoorbeeld aan een student of aan een werkend stel (zonder kinderen).

Je moet aan nogal wat wettelijke regels voldoen. Zo mag er slechts 1 persoon op een kamer wonen, of 2 wanneer zij getrouwd zijn (of een geregistreerd partnerschap hebben). Meer dan dit aantal van 1 of 2 personen is ook niet toegestaan onder de hospitaregeling. Deze en alle andere regels vind je op de website over hospitaverhuur van de Rijksoverheid.

Let op dat je in jouw huis inderdaad een kamer mag verhuren. Als je het huis zelf al huurt is onderverhuur namelijk zelden toegestaan. Maar ook voor een koophuis kunnen voorwaarden van je bank dit verbieden. Check dat dus goed.

Wanneer je aan alle voorwaarden voldoet (zoals de maximale huurprijs per jaar) hoef je over de inkomsten geen belasting te betalen. Dat maakt deze manier van bijverdienen dus zeer lucratief. Het nadeel is natuurlijk dat je andere mensen bij je in huis hebt wonen, maar wie weet vind je dat wel reuze gezellig.


Hoeveel mag je bijverdienen naast je baan?

Er is in principe geen limiet aan wat je bij mag verdienen wanneer je al een vaste baan hebt. Het is echter wel slim om in de gaten te houden wat dit voor effect heeft op de inkomstenbelasting die je moet betalen. Het kan namelijk zijn dat je in een hogere belastingschaal terechtkomt en daardoor relatief duur uit bent, terwijl je juist hoopte meer financiële armslag te creëren.

Belastingvrije drempel

Vergis je niet in de belastingvrije drempel van (momenteel) € 8.750 euro. Sommige mensen denken dat dit gaat om de verdiensten naast je gewone baan, maar het is het bedrag dat voor al je inkomsten geldt. Blijf je met je volledige inkomen beneden dit bedrag? Dan hoef je daar geen belasting over af te dragen.

In de praktijk zijn het vooral studenten die onder de belastingvrije drempel blijven. Maar zelfs zij moeten soms goed opletten dat ze hun recht op studiefinanciering niet verspelen omdat ze meer verdienen. Op de website van de Belastingdienst vind je veel informatie over dit onderwerp.


Waar moet je aan denken als je geld verdient naast je baan?

Er zijn een aantal zaken waar je aan moet denken wanneer je geld wilt bijverdienen naast je baan. Wat voor aspecten komen er allemaal bij kijken?

Check of het mag van je werkgever

Niet elke werkgever vindt het goed dat een werknemer bijverdient naast zijn of haar baan. Soms is het zelfs uitdrukkelijk verboden en dan zal dat in je arbeidscontract staan vermeld. De werkgever kan bijvoorbeeld vinden dat dergelijke extra werkzaamheden teveel van je aandacht en energie op zullen eisen.

Licht je baas in (of vraag toestemming)

Ook als er niets over staat vermeld in je contract kan het slim zijn om je werkgever in te lichten over je plannen voor een bijverdienste. Meestal is het dan geen probleem en kun je gewoon lekker aan de slag. Maar mocht je baas het toch geen goed idee vinden, dan kun je besluiten er alsnog vanaf te zien om de verhouding goed te houden.

Aangifte inkomstenbelasting

Wanneer je niet in loondienst bent moet je jouw inkomsten zelf aangeven voor de inkomstenbelasting. Dit doe je door het op te geven als inkomsten uit overig werk. Over je totale belastbare inkomen wordt vervolgens belasting berekend.

Laat geen bijverdiensten weg bij je aangifte want je moet altijd alles aangeven. De Belastingdienst bepaalt vervolgens hoeveel belasting je daarover verschuldigd bent.


Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden je moet hebben om structureel geld bij te verdienen naast je baan?

Minder vrije tijd hebben vind je geen probleem

Ten eerste moet je het niet erg vinden dat de extra werkzaamheden ten koste zullen gaan van een deel van je vrije tijd. Wanneer je parttime werkt hoeft dat geen probleem te zijn. Wanneer je echter al fulltime werkzaam bent kan het gebeuren dat je nog maar weinig tijd voor jezelf zult hebben. Het is dan extra belangrijk dat je iets kiest dat je echt leuk vindt, zoals beleggen of online pokeren.

Je hebt doorzettingsvermogen

Naast je gewone baan ook nog bijverdienen met andere werkzaamheden is niet altijd even leuk. Elke baan levert soms stress op en dan kan het je erg tegenstaan om bij thuiskomst meteen alweer aan de slag te gaan met je bijverdienste. Op die momenten heb je genoeg doorzettingsvermogen nodig om je daar toch toe te zetten.

Specifieke vaardigheden voor het werk

De specifieke vaardigheden die je moet hebben zijn daarnaast sterk afhankelijk van het type werkzaamheden. Voor digitale klusjes moet je handig zijn met computers, snel kunnen typen en saai werk niet erg vinden. Als vertaler moet je een of meerdere vreemde talen uitstekend beheersen en als folderbezorger moet je het lekker vinden om bij weer en wind in de buitenlucht te vertoeven.


Conclusie

Vrijwel iedereen die naast een gewone baan wat wil bijverdienen zal iets kunnen vinden tussen de 20 verschillende werkzaamheden die we in dit artikel hebben besproken. Stel voor jezelf vast welke vaardigheden je hebt, waar jij je uren wel aan zou willen besteden en hoeveel risico je bereid bent te nemen. Natuurlijk is het ook geen enkel probleem om diverse werkzaamheden met elkaar te combineren. Hou wel in de gaten welk werk je van je baas wel en niet mag doen en wat je extra verdiensten zullen betekenen voor de inkomstenbelasting die je moet betalen.